‘Hoe kleiner de kern, hoe belangrijker een dorpscentrum is’

‘Hoe kleiner de kern, hoe belangrijker een dorpscentrum is’

“Al 38 jaar kom ik wekelijks in het dorpscentrum. Het is een soort ontmoetingsplaats. Hoe kleiner de kern, hoe belangrijker zo’n plek is.”

Zeeland, Hengstdijk

2018
9400,=

Yvonne richtte in 1980 een badmintonclub op in dorpscentrum De Schuur in het Zeeuwse Hengstdijk. In de gymzaal sporten jong en oud samen. “Het ene uur zijn er kinderen in de weer, het andere uur de volwassenen. Het is een ongedwongen club, we spelen geen competities. Het is heel leuk, maar ook belangrijk omdat er steeds minder in het dorp te doen is.”

Bibliotheek

“We bieden verder onderdak aan de KBO, de damesgymclub en creatieve activiteiten”, zegt bestuurslid Ko Leenknegt van Stichting Dorpscentrum de Schuur. “Er is een kleine bibliotheek, we hebben een knutselclub voor kinderen en lokale verenigingen kunnen hier vergaderen. Nu het café in het dorp is afgebrand, is het nog belangrijker dat dit centrum er is.”

Uniek

Volgens Ko valt er heel wat weg als het dorpscentrum er niet meer is. “Dan is er geen ontmoetingsplaats meer. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Voor de mensen die hier komen is het uniek dat ze dichtbij kunnen meedoen aan een activiteit tegen een relatief lage prijs. Zo’n hobby als kaarten maken zou nooit bestaan als het dorpscentrum er niet was.” 

Vriendschappen

“We zijn een klein dorp waar niet veel te beleven is”, beaamt Yvonne. “Maar onze badmintonclub is een heel sociaal gebeuren. We hebben een meneer van 72 die iedere week komt, maar ook mensen van 30 jaar doen mee. Alles door elkaar. Het maakt niet uit of je goed bent. Het gaat om de gezelligheid. Er ontstaan ook vriendschappen. We doen het al zo lang en kennen elkaar dus ook een hele tijd. Je kan op iedereen bouwen.” 

Aantrekkingskracht 

Het pand is al eens opgeknapt, maar inmiddels was de bar aan vervanging toe. “Ook was het tijd voor nieuw meubilair. We hebben nu onder meer andere stoelen en tafels in de recreatieruimte”, zegt Ko. De vrijwilligers doen zoveel mogelijk zelf. “Samen kun je meer dan alleen.” Hij is blij met de nieuwe inrichting. “Iedereen vindt het prachtig en wij ook. Ik denk dat er nu wel meer bezoekers komen. Het heeft weer aantrekkingskracht.” 

Tip

Ko vindt dat andere mensen die financiële steun aanvragen voor een project zich moeten realiseren dat alles digitaal gaat. “Ik ben vrij digitaal ingesteld, maar ik moest toch even een knop omzetten. Wees niet bang om het aan te vragen en doe het gewoon. En bel met het fonds. Het Oranje Fonds denkt graag met je mee.” 

Met het bedrag van € 9400,= kon de stichting de recreatieruimte vernieuwen.

Meer informatie over Stichting Dorpscentrum de Schuur.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte