‘Hier stellen mensen zich automatisch aan de ander voor’

‘Hier stellen mensen zich automatisch aan de ander voor’

“Creativiteit en verwondering zijn belangrijk, ongeacht of je nu jong, oud, autochtoon of allochtoon bent. We doen dan ook niet aan doelgroepen, we doen aan activiteiten.”

Noord-Holland, Zaandam

2018
23.000,=

"Het kan zomaar zijn dat een professor naast een havenwerker naar een lezing over literatuur zit te luisteren. Laatst zaten bij een snijworkshop met hout kinderen naast mensen van 65 jaar. Iedereen vindt het leuk om met een stok en een mes een poppetje te maken”, vertelt een van de initiatiefnemers Bas Kinsbergen over BIND in Zaandam. 

Buuthuiskamer

“De buurthuiskamer is ontstaan omdat we een cultureel maatschappelijk project misten. Daarom wilden we een inspirerende plek creëren waar mensen anderen kunnen ontmoeten, langskomen voor een kopje koffie, wat te werken of een boek te lezen en de kans krijgen om een project te initiëren. Binnen een jaar was het precies zoals we het in ons hoofd hadden.”

Cultureel programma 

De creatieve broedplaats is te vinden in een oud transformatorhuisje op een monumentaal industrieterrein. “We zijn een plek voor de buren en ondernemers op het terrein, maar ook bieden we een laagdrempelig cultureel programma. We hebben veel muzikale activiteiten, van een pianoconcert, jazzband tot een open podium. Verder is er onder meer muziek in combinatie met woordkunst, hebben we een voorleesavond en zijn er dialoogavonden.”

Diversiteit

“Wij geloven in de kracht van diversiteit”, gaat Bas verder. “Het gaat niet zozeer om wat je op het podium zet, maar ook om wie er in het publiek zit. Bij een dichtavond staan professionele dichters zoals de stadsdichter op het podium, maar de sfeer is zo laagdrempelig dat de buurvrouw die ook gedichten schrijft de microfoon durft te pakken. Dat maakt het heel erg leuk.”

Ongedwongen

“Bezoekers kunnen ook aanschuiven bij Bordje bij BIND, een maaltijd gekookt door iemand uit het publiek. De pannen komen op tafel, iedereen schept op en zoekt een plekje om lekker te eten. De sfeer is dus erg ongedwongen. Dat komt omdat het hier uitnodigend en persoonlijk voelt, alsof je een huiskamer binnenstapt. Mensen stellen zich automatisch aan elkaar voor.”

Dialoog

“Soms komt iemand binnen als bezoeker, die meldt zich aan als kok en kookt vervolgens voor een groep. Weer een ander heeft een idee voor een creatieve activiteit. Ik vind het heel mooi als mensen door deze plek en de dingen die wij doen zelf met initiatieven komen. Ik merk dat er een dialoog ontstaat doordat je zo’n plek creëert. Mensen komen ook langs om de dialoog aan te gaan.”

Toekomst

Hoewel de huiskamer van BIND vanaf het begin een succes is, heeft Bas nog genoeg dromen voor de toekomst. “We willen iets meer gaan doen met eten en eigen kruiden. Verder willen we het terrein vullen met kunst, installaties en inspirerende objecten. Kortom, dingen die je laten nadenken. Ook buiten moet het een inspirerende plek zijn. Dan is het plaatje compleet.”

Tip

Bas heeft een tip voor andere mensen met een project die financiële steun willen aanvragen. “Weet voor jezelf waarom je het doet en weet voor de rest van de wereld wat het bestaansrecht ervan is.”

Het Oranje Fonds steunt BIND met € 23.000,=. Dat geld is bedoeld voor uitbreiding en verdieping van de activiteiten.

Meer informatie over BIND.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte