‘Hier maken mensen tijd voor elkaar’

‘Hier maken mensen tijd voor elkaar’

“Het is leuk dat je bij De Buurvrouw koffie kunt betalen voor iemand die het niet zo breed heeft. Je rekent dan een koffie af, die gaat op een lijst en zodra iemand komt die het kan gebruiken, krijgt hij een gratis bakje koffie. Zo kun je anderen een beetje helpen.”

Zeeland, Kapelle

2018
10.000,=

Rosalie (40) is een van de bezoekers van Deelcafé De Buurvrouw in het Zeeuwse Kapelle, een initiatief van Stichting Hartelijk. “We willen tijd en aandacht delen”, vertelt Barbara van der Bijl, een van de initiatiefnemers van het koffie- en theehuis. “We leven in een drukke maatschappij. Iedereen is gehaast. Hier nemen mensen een moment om tijd voor elkaar te maken.”

Laagdrempelig

“Het concept spreekt mij heel erg aan”, gaat Rosalie verder. “Ik ging voor het eerst met mijn buurvrouw hierheen, naar het haak- en breicafé. Inmiddels kom ik ook tussendoor langs om wat te drinken. De sfeer is heel erg fijn en er komen veel verschillende soorten mensen. Jong, oud, vluchtelingen, kortom, het is heel laagdrempelig.”

Ontmoeten

“Iedereen is bij ons welkom. Het gaat om elkaar ontmoeten. Zo hebben we bijvoorbeeld taalles voor vluchtelingen en kunnen mensen gezellig samen eten tijdens Meet and eat”, legt Barbara uit.

Ideeën

“We vinden het hartstikke leuk om ruimte te bieden aan nieuwe initiatieven en lopen zelf ook over van de ideeën. Van een tienersoos voor de jeugd tot FC de Buurman voor de voetballiefhebbers, maar dan hebben we wel initiatiefnemers nodig.”

De Buurman

Barbara en haar vriendin Nina hoefden het wiel niet opnieuw uit te vinden. “We hadden al een theecafé voor vluchtelingen, maar wilden ook wat betekenen voor andere mensen in ons dorp. Toevallig kwam toen Deelcafé De Buurman in Hardinxveld-Giessendam op ons pad. De eigenaar wilde juist zijn concept delen met anderen om meer van dat soort plekken te creëren. Dat was het begin van De Buurvrouw.”

Goede doelen

“Alles gebeurt op basis van vrijwilligers. De taarten die wij serveren worden gedoneerd. Vaak komen er gewoon mensen binnen die zeggen dat ze een taart willen schenken. Verder loopt een vluchteling uit Libanon bij ons stage en hebben we een Syrische koekenbakster. We vinden het heel belangrijk dat deze doelgroep een kans krijgt. De opbrengst wordt gedeeld met buitenlandse goede doelen die een link hebben met Kapelle."

Vrienden en familie

“We kunnen de huur betalen dankzij een financiële bijdrage van sponsoren, vrienden en familie. Iedereen draagt eigenlijk op zijn eigen manier een steentje bij. De een met tijd, de ander met geld, weer een ander met kleding of spelletjes. Dat is heel mooi om te zien. Daarnaast is het geweldig dat we onze winst kunnen weggeven omdat we geen lonen hoeven te betalen. Natuurlijk is het heel gaaf dat het Oranje Fonds ons ook heeft geholpen. We doen het echt met z’n allen.”

Schakel

“Laatst gaf iemand een workshop Handlettering. Dat soort dingen gebeuren spontaan. Iemand komt met een idee en wij geven hem de ruimte. Het is zo mooi als je elkaar kunt helpen. En we vinden het heel leuk om mensen met elkaar te verbinden. Als wij die schakel mogen zijn, dan hebben we ons doel bereikt.” 

Tip

Barbara heeft een tip voor andere mensen die een aanvraag willen indienen voor steun voor een project. “Denk groot! Je project mag er zijn. Wees trots. Wij zijn zo enthousiast dat we iedereen stimuleren om een steentje bij te dragen.”

Het Oranje Fonds steunde het initiatief met € 10.000,=. Dat geld ging vooral naar de inventaris.

Meer informatie over Deelcafé De Buurvrouw.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Foto: Corina Schipaanboord

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte