'Het is toch bijzonder dat jonge mensen nog aan anderen denken'

'Het is toch bijzonder dat jonge mensen nog aan anderen denken'

“Ik heb heel erg geboft met Janneke. Het is toch bijzonder dat jonge mensen nog aan anderen denken.” Mevrouw Brocx (77) krijgt sinds een paar maanden wekelijks bezoek van de vrijwilliger (25). De twee kwamen met elkaar in contact via Stichting Hart voor Zwolle.

Overijssel, Zwolle

2017
41.500,=

“Ik ben weduwe en mijn kinderen wonen in het buitenland. Ik wilde graag dat iemand met mij meeging naar het ziekenhuis. Ik hoorde van het bestaan van de stichting en heb ze zelf gebeld.” Professioneel klarinettist Janneke schreef zich op haar beurt in omdat ze net in Zwolle woonde, nog niemand kende en graag een ander wilde helpen.

Kwetsbare Zwollenaren

Het is slechts een van de succesvolle matches van een jongere tussen de 16 en 35 jaar met een kwetsbare Zwollenaar zonder netwerk. “De vrijwilligers van ons jongerennetwerk reageren op specifieke hulpvragen van medebewoners. Niet alleen van ouderen, maar ook van vluchtelingen, dak- of thuislozen en gehandicapten”, licht Nathan van Dam toe. “Een man die eenzaam is zoekt bijvoorbeeld een schaakmaatje, weer een ander wil graag bijles.”

Verantwoordelijkheid

Nathan is een van de initiatiefnemers. Hij beseft heel goed hoe belangrijk een netwerk is. “Ik heb het geluk dat vrienden en familie me kunnen opvangen, maar hoe is dat voor hen die dat niet hebben? Er is echt een hele groep jongeren die wil helpen. Er wordt vaak gemopperd op de jeugd, maar wij zien juist hoeveel verantwoordelijkheid ze op zich nemen. Je kunt achter je bureau niet bedenken hoe mooi de matches uitpakken.”

Helpen

Ook Janneke zegt dat genoeg mensen iets voor anderen willen betekenen. “Het is vaak een kwestie van doorpakken en het gaan doen. Ik heb het zelf ook lang uitgesteld.” “Maar het moet wel passen in je leven”, vult Nathan aan. “Wij willen het zo laagdrempelig mogelijk maken. De hulpvragen zijn heel concreet en persoonlijk. Daardoor voelen mensen zich snel aangesproken.”

Klik

Vrijwilligers reageren vooral via Facebook op oproepen. “Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen naar de hulpvrager om te kijken of er een klik is.” Bij mevrouw Brocx en Janneke zat het direct goed. “We kunnen alles met elkaar bespreken. Ik herken mezelf een beetje in haar, want ik had vroeger ook veel energie en stond open in de wereld”, zegt mevrouw Brocx lachend.

De bijdrage van € 41.500,= van het Oranje Fonds is verdeeld over drie jaar. Het geld gaat onder meer naar de loonkosten van de coördinatoren en het koppelen van de hulpvraag aan hulpontvangers.

Meer informatie over Stichting Hart voor Zwolle.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Fotocredit: Maarten Boersema

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte