placeholder

‘Het heeft mij hoop gegeven in een uitzichtloze situatie’

"Dan krijg je het moment waarop je je gaat verschuilen en geen brieven meer openmaakt. Dat je eigenlijk gewoon wegkwijnt en geen uitkomst meer ziet." Voor Martin begonnen de financiële problemen toen hij in 2008 ging scheiden. En die werden alsmaar groter. Totdat hij hulp kreeg van House of Hope. 

‘Het heeft mij hoop gegeven in een uitzichtloze situatie’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Rotterdam
Jaar:
2016
Toegekend bedrag:
80.000,=

Terwijl Martin in 2008 een huis voor zichzelf moest zoeken, betaalde hij nog de hypotheek en een hoge alimentatie aan zijn ex-partner. Door ruim 2.000 euro aan vaste lasten belandde hij steeds dieper in de schulden.

Gelukkig kwam er hulp. Stichting House of Hope in Rotterdam hielp hem om zijn schulden in kaart te brengen, afspraken te maken met schuldeisers en een aanvraag te doen bij de voedselbank. Inmiddels is hij zelf ook vrijwilliger bij het inloophuis: "Het is natuurlijk hartstikke gaaf om dingen terug te doen voor mensen die jou zoveel gegeven hebben."

"Eenzame mensen die nauwelijks de deur uitkomen bereiken en een netwerk aanbieden, dat is ons doel”, vertelt directeur Cor Hubach van de Rotterdamse stichting.

Huisbezoeken

De organisatie wil mensen helpen, maar ook een plek bieden waar wijkbewoners elkaar leren kennen. “Met het project Dieper de wijk in willen we eenzaamheid in de stad tegengaan. Dat doen we onder meer door huisbezoeken en wijkmaaltijden in drie wijken. Soms krijgen we signalen van buurtbewoners dat iemand eenzaam is, soms geven mensen zelf aan dat ze het fijn vinden bezoek te krijgen. Uiteindelijk willen we ervoor zorgen dat mensen weer de deur uitgaan, maar daar gaat een heel traject aan vooraf.”

Vertrouwen

Volgens Cor is eenzaamheid een hardnekkig probleem. “Vertrouwen en investeren in een relatie is belangrijk. Als we langskomen, kijken we wat iemand nodig heeft. Misschien zijn er fysieke redenen waarom hij zijn huis niet verlaat. Zo hebben we voor een vrouw in een rolstoel een bus geregeld zodat ze bij onze wijkmaaltijden aanwezig kan zijn.”

Laagdrempelig

“De wijkmaaltijd is een laagdrempelige manier om mensen samen te laten komen”, vertelt maatschappelijk werker Cor Hoogendijk. “Ze zijn vooral bedoeld voor bewoners met een klein sociaal netwerk en weinig financiële middelen. Het eten wordt gemaakt door buurtbewoners die graag voor anderen klaarstaan. Ze bereiden wekelijks maaltijden voor zo’n veertig tot vijftig mensen.”

Familie

“Door de gezamenlijke eetmomenten komen wijkbewoners samen die elkaar normaal niet zouden treffen. De doelgroep is zo divers. Onlangs kwam hier nog een Hongaarse vrouw die door de gemeente was doorverwezen. Ze was heel verbaasd dat ze buiten Antilianen, Turken en Nederlanders met elkaar zag praten. Maar afkomst maakt hier niet uit. Soms lijkt het wel een grote familie. Hier groet iedereen elkaar en maken ze een praatje.”

Participatie

Het draait dan ook niet om even snel eten en weer weg. “Het gaat om ontmoeting en mogelijk een stukje participatie. Soms helpt iemand die komt eten mee met de afwas of dekt de tafel. Soms ontstaan er zelfs ontmoetingen buiten de maaltijden om.” Maar voor sommige mensen zijn de wijkmaaltijden te massaal. “Ze vinden een kleinere setting fijner. Daarom hebben we nu ook eenzaamheidsgroepen die bestaan uit drie tot vier mensen.”

Aanvraag

Met steun van het onder andere het Oranje Fonds kan de stichting haar ideeën uitvoeren. “De aanvraagprocedure is goed werkbaar”, vindt de directeur. “Je kunt goed zien wat de status is van de aanvraag. De fondsenadviseurs denken met je mee. Wij hebben zelf al dertien jaar ervaring opgedaan met het werven van fondsen dus hebben al aardig wat ervaring, maar het Oranje Fonds denkt ook met je mee.”

De stichting heeft in totaal € 80.000,= ontvangen voor drie locaties. Het geld van het Oranje Fonds gaat onder meer naar personeelskosten, maaltijdkosten en faciliteiten.

Meer informatie over House of Hope.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Fotocredit: Thijs Wolzak