placeholder

‘Het is fijn om als cyberouder iets terug te geven aan de samenleving’

“Als vader van drie kinderen heb ik de verantwoordelijkheid hen te beschermen tegen de gevaren van internet en social media. Nu ik cyberouder ben weet ik van alles over mediagebruik en kan ik mijn kennis doorgeven.”

‘Het is fijn om als cyberouder iets terug te geven aan de samenleving’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Utrecht
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
60.000,=

Khalid (40) is een van de cyberouders in het Utrechtse Kanaleneiland die door Mira Media is getraind in digitale mediawijsheid. “Met het project ‘Opvoeden in het Digitale Tijdperk’ maken we ouders wegwijs in de digitale wereld”, vertelt directeur Ed Klute. “We hopen dat digitaal burgerschap zo voor iedereen heel normaal wordt en dat iedereen weet waar ze aan moeten denken als ze met internet bezig zijn.”

Ambassadeur

“We zien de cyberouder vooral als een ambassadeur. Hij kan na de training zijn kennis doorgeven aan andere ouders en opvoeders. Zo houden we het laagdrempelig. Hij kan een voorlichtingsavond organiseren in de wijk. Maar we hebben ook cyberouders die ondersteuning bieden bij medialessen op scholen”, legt projectmedewerker en mediacoach Mine Erdural uit.

Verdiepen

Volgens Khalid ontkomt niemand meer aan mediagebruik. “Als volwassene denk je dat je heel veel weet, maar als je je gaat verdiepen in mediagebruik en de gevaren daarvan dan blijkt dat toch tegen te vallen”, zegt hij eerlijk. “Ik weet nu hoe je moet omgaan met de informatie die je dagelijks krijgt en hoe je die moet filteren.” 

Opvoeding

Mine beaamt dat er soms een nieuwe wereld voor ouders opengaat. “Ze zijn zich totaal niet bewust van de digitale samenleving. Of ze horen alleen de gevaren en willen dingen verbieden. Maar dat werkt niet. Door dit project leren ze dat mediaopvoeding tegenwoordig hoort bij opvoeden.”

Schermgebruik

Zo leerde Khalid ook meer over schermgebruik. “Ik weet nu beter hoelang ze achter een scherm mogen zitten. En hoe je dat overbrengt. Benader je je kinderen als vriend of als politieagent? Als je dingen verbiedt, krijg je geen resultaat. Mediagebruik is goed zolang je er controle over hebt.”

Samenwerking

De stichting werkt veel samen met andere organisaties zoals de bibliotheek, scholen, wijkverenigingen en de gemeente. “Wij houden ons vooral bezig met mediawijsheid. Op het moment dat het om vaardigheden gaat, zoals omgaan met een computer, neemt een andere partner het over. Het is heel belangrijk om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen, omdat je anders niet goed kan functioneren in de samenleving”, vindt Ed.

Veilige omgeving

Khalid is blij dat hij zijn kennis kan doorgeven aan ouders die niet de mogelijkheid hebben om de training te volgen. “Het is fijn om op die manier iets terug te geven aan de samenleving. Soms kom ik ouders tegen die zich helemaal niet bewust zijn van de gevaren. Sommige games kunnen gevaarlijk zijn, maar ook kunnen kinderen via internet worden gehersenspoeld door een bepaalde ideologie. Als ik ouders erop kan wijzen, creëren we met elkaar een veilige omgeving.”

Tip

Ed geeft als tip aan mensen die een aanvraag voor hun project willen indienen, vooruit te denken.  “Soms duurt het een paar maanden voordat de steun voor het project wordt toegewezen. En werk samen met anderen. Dat is de beste garantie dat het project ook echt van de grond komt.”

Het Oranje Fonds steunt met € 60.000,=. Dat geld is voor de ouder- en opvoedondersteuning en de training van de cyberouders.  


Meer informatie over Mira Media.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.