‘Het draait om vrijheid, het zomerkampgevoel’

‘Het draait om vrijheid, het zomerkampgevoel’

“Buitenplaats Brienenoord wordt een maak-, denk- en werkplek voor alle leeftijden over de toekomst van Rotterdam. Een speelplaats op een natuureiland waar iedereen, jong en oud, kan spelen."

Zuid-Holland, Rotterdam

2018
30.000,=

“Op het Eiland van Brienenoord werden vroeger zomerkampen gehouden. Enkele jaren terug kwam ik daar met vier mensen om na te denken over de toekomst van Rotterdam. Het oude jeugdhuis uit de jaren dertig stond er nog steeds. De beheerder van het pand vroeg of wij het gebouw niet wilden overnemen. Dat was het begin van Buitenplaats Brienenoord”, vertelt Rineke Kraaij van Stichting Grondvesten.

Heruitvinden

“Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bouwen vrijwillig het nieuwe pand, gemaakt van de oude materialen. Maar het gaat niet om het gebouw. Het gaat om de bijzondere locatie en het gevoel van vrijheid, het zogenoemde zomerkampgevoel. We creëren een plek waar mensen de wereld, de stad of zichzelf kunnen heruitvinden.”

Druk

“Iedereen heeft het tegenwoordig druk”, gaat Rineke verder. “Op deze speelplaats bieden we ruimte en tijd om nieuwe ideeën te verzinnen. Door weg te zijn uit je eigen omgeving ga je sowieso op een andere manier ergens naar kijken. Met een beetje geluk levert dat ook nieuwe plannen en inspiratie voor de stad op.”

Zomerkampen

“We willen elke dag open zijn voor de buurt zodat er een ontmoetingsplek is voor de wijk IJsselmonde. We laten ook de zomerkampen terugkomen. Voor kinderen van ouders die het kunnen betalen en voor kinderen die normaal niet op vakantie kunnen gaan. Door die mix leren hele verschillende kinderen elkaar kennen. We hopen dat ze hier vrijheid ervaren. Verder komt er een cultuur- en natuureducatieprogramma voor Rotterdamse scholen.”

Ideale vrijdag

“Daarnaast bieden we een cultureel-inhoudelijk programma aan waarbij het gevoel van vrijheid centraal staat. Veertig vrijdagen stelt een gastprogrammeur zijn ideale vrijdag samen. Elke keer krijgen andere mensen en instellingen een kans. Een actieve wijkvrouw kan bijvoorbeeld heel de dag met de bezoekers koken. Maar de vrijdag wordt altijd afgesloten met een kampvuur.”

Toevluchtsoord

Ook is de plek af te huren, kunnen mensen voor een dag op het eiland werken en is er in het weekend koffie en gebak. “Kortom, we zijn straks een toevluchtsoord voor de stedeling die wil genieten van de rust en schoonheid van de woeste natuur op een eiland in de stad. Als je hier bent geweest, heb je weer energie. Je hebt er weer zin in en kan er weer even tegenaan.”

Tip

Rineke adviseert mensen die voor hun project financiële steun willen aanvragen, het sowieso te proberen. “En het is slim om even te bellen en te overleggen.  Een medewerker van het fonds dat je aanschrijft kan met je meedenken. Het belangrijkste is dat je bij jezelf blijft en gelooft in je plan.”

De stichitng krijgt € 30.000,= voor de bouw van het pand.

Meer informatie over Buitenplaats Brienenoord.
Lees meer over andere gesteunde initatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte