placeholder

‘In het dorpshuis maken we er samen iets leuks van’

“De betrokkenheid bij het dorpshuis is veel groter dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Ook mensen van mijn leeftijd hebben steeds meer behoefte om iets voor een ander te doen.”  

 

‘In het dorpshuis maken we er samen iets leuks van’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Tzum
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
20.000,=

Willem (44) woont in het Friese Tzum. Jaren geleden kwam hij met zijn gezin in het dorp met 1100 inwoners wonen. “Het integreren ging heel makkelijk, niet alleen omdat onze kinderen in die tijd jong waren, maar ook door dorpshuis De Moeting. Ik doe van alles daar. Het dorpshuis voegt iets toe aan wonen in een dorp.”

Laatste voorziening

“Ik ben hier geboren en getogen, weggeweest en weer teruggekomen”, vertelt voorzitter Ytsen Strikwerda van Stichting Doarpshûs De Moeting. “Er gebeurt hier heel veel. We zijn de laatste voorziening in het dorp voor binnenactiviteiten.” Het pand bestaat uit twee gebouwen: aan de oude pastorie zit een multifunctionele zaal.

Evenementenzaal

“We bieden onder meer onderdak aan vergaderingen van verenigingen, mensen komen biljarten, er is een ouderensoos, we hebben jeugdclubs en de brassband repeteert hier. Ook kunnen mensen hier een kopje koffie drinken na een begrafenis. De grote evenementenzaal gebruiken we voor allerlei sporten, feesten en partijen, concerten en toneel- en dansvoorstellingen.”

Samen

De ontmoetingsplek bestaat sinds 1968. “We zijn het centrale punt van Tzum. Zonder dorpshuis verplaatsen vergaderingen bijvoorbeeld naar huiskamers en dan verdwijnt de binding met elkaar. Momenteel zetten 120 vrijwilligers zich in. De verenigingen die regelmatig bij ons komen, hebben hun eigen vrijwilligers. We delegeren zoveel mogelijk naar de gebruiker. Dan ben je ook samen verantwoordelijk voor het geheel.”

Geen baas

“In het dorpshuis is niemand meer dan een ander”, voegt Willem toe. “Niemand speelt de baas. Je doet het met z’n allen. Samen maken we het leuk.” Ytsen is het helemaal met hem eens. “Het dorpshuis is van ons allemaal.”

Mini-snackbar

Sinds de snackbar er niet meer is, bakt Willem op vrijdag patat. “We zijn dan een soort mini-snackbar. Ook help ik mee bij feesten en partijen. Verder kom ik hier om te volleyballen. Daarnaast ben ik bezig met de voorbereidende werkzaamheden voor de verduurzaming van het gebouw.”

Opknapbeurt

Het pand heeft namelijk een opknapbeurt nodig. “Het is verouderd en voldoet niet meer aan de moderne eisen. Het is niet toegankelijk voor mindervaliden. Het energieverbruik is hoog. Eigenlijk gaat het om de verduurzaming van het hele gebouw”, zegt Ytsen. “Milieuoverwegingen spelen dus mee. Het gaat niet alleen om het verlagen van de kosten”, vult Willem aan. "En dat je het dan tegelijkertijd aantrekkelijker kunt maken is fantastisch.”

Dorpsleven

Hij denkt dat het voor hem als buitenstaander zonder dorpshuis moeilijker was geweest om te integreren. “Daar kom je andere dorpsbewoners tegen. Natuurlijk ligt het er ook aan of je je wilt inzetten en of je onderdeel wil zijn van het dorpsleven.” Ytsen beaamt dat. “Dat is juist zo mooi aan wonen in een kleine kern. Je leert elkaar snel kennen als je jezelf inzet.” 

Gemeenschap

“Maar niet iedereen hoeft wat te doen. De een steekt de handen uit de mouwen, de ander komt als bezoeker. Het is gewoon mooi als je een beroep op elkaar kunt doen. Binnen het dorpshuis is er toch een soort gemeenschap. Je weet elkaar te vinden en hebt een netwerk waar je deels op kunt terugvallen. Je hebt wat aan elkaar. Die verbinding komt door ontmoeting.”

Kloppend hart

Na de renovatie kan het dorpshuis weer jaren mee. “We bieden dan optimale faciliteiten voor de activiteiten die hier plaatsvinden. Het is dan nog steeds, en misschien nog wel meer, het kloppend hart van het dorp. Daar gebeurt het, je wilt er zijn en je voelt je er prettig!”

Meer informatie over Stichting Doarpshûs De Moeting.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Het Oranje Fonds steunt de renovatie met € 20.000,=.