‘Het dorpshuis heeft een sociale functie’

‘Het dorpshuis heeft een sociale functie’

“Ik vind het fijn dat ik iets voor een ander kan betekenen. De soos bestond al heel lang, maar was op sterven na dood. Met andere mensen heb ik er nieuw leven ingeblazen.”

Zeeland, 's-Heer Abtskerke

2019
7500,=

“We zijn een relatief klein dorp. De soos in het dorpshuis is er voor de ‘rijpere oudere’. Mensen die lid willen worden, moeten minstens 55 zijn. We doen van alles. Van biljarten, koersballen, kaarten, tafeltennis tot spelletjes als rummikub. We doen eigenlijk wat de mensen willen”, vertelt Hans. Hij is een van de bezoekers van Dorpshuis Versvliet in het Zeeuwse 's-Heer Abtskerke.

Soos

“Het dorpshuis is de plek voor onze inwoners, maar er komen ook mensen uit omliggende dorpen. Er gebeurt van alles en nog wat. Naast de soos op woensdagmiddag zijn er allerlei sportverenigingen actief. Mensen komen onder meer voor tekenlessen en yoga. Ook is er een kinderclub voor kinderen van 4 tot en met 10 jaar”, zegt penningmeester Ko van Damme van Stichting voor Maatschappelijke en Culturele Zorg Gemeenschap 's-Heer Abtskerke.

Eten

“Het gebeurt zelden dat er een hele dag niets te doen is. Bijna iedere avond is er wel wat. De drie zalen kunnen zo tegelijkertijd bezet zijn. Voor een dorp met hoogstens zevenhonderd inwoners is het een drukbezocht dorpshuis”, weet Ko. “Soms kunnen mensen hier ook eten voor een schappelijke prijs. Dan eten we samen. Gemiddeld zijn er ruim dertig mensen”, vult Hans aan.

Verbouwing

“Jaren geleden hebben we het pand, met financiële steun van het Oranje Fonds, volledig vernieuwd. Door de verbouwing is het dorpshuis niet meer zo’n sporthal, maar een hele moderne accommodatie. Eerst keek je met een feestje naar de klimrekken, nu hebben we meerdere ruimtes en een grote zaal.”

Café

“Sinds de verbouwing vinden er hier meer bruiloften en feesten plaats. Gebeurde dat eerder een paar keer per jaar, tegenwoordig hebben we er een paar per maand. We hebben nu ook echt een leuk café. Maar wel is het meubilair in de zalen verouderd. Daarom hebben we financiële steun aangevraagd voor nieuwe meubels. Alle stoelen en tafels die we hebben zijn oud en versleten.”

Vrijwilligers

Er komen 120 nieuwe stoelen met bijbehorende tafels. “Ook komt er speciale transportkarren
zodat het makkelijk is om ze te verplaatsen. Verder voeren we klein onderhoud aan het gebouw zelf uit. Er is altijd wel een clubje vrijwilligers te vinden die daarmee helpt.” 

Sociale functie

“We doen er alles aan om het dorpshuis open te houden. Naast de kerk en tennisvereniging is dit het enige wat het er nog is in ons dorp. De meeste mensen zien het toch als een ontmoetingsplek op een dorp. Het heeft echt een sociale functie. Door het grote succes hebben we alleen wel te weinig parkeerruimte”, gaat Ko lachend verder. “Maar dat is het volgende project.”

Tip

Ko heeft een makkelijke tip voor initiatiefnemers die een aanvraagformulier voor steun willen invullen. “Vaak is er een drempel, omdat het niet makkelijk is. Kijk daar doorheen en begin gewoon. Als je het echt niet weet, bel je gewoon op.”

Het Oranje Fonds stelt € 7500,= beschikbaar voor de aanschaf van nieuw meubilair.

Meer informatie over Dorpshuis Versvliet.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte