‘Heel de buurt maakt gebruik van ons groene schoolplein’

‘Heel de buurt maakt gebruik van ons groene schoolplein’

“Toen ik hier als directeur kwam, was het schoolplein altijd afgesloten. Nu houden we de poort open. Iedereen is hier welkom, als ze er maar voor zorgen dat het netjes blijft.” 

Noord-Brabant, Geldrop

2019
5000,=

“De laatste leerkracht doet de poort op slot. Maar tijdens de herinrichting van het plein hebben we bewust een stuk van het hek lager gemaakt. Kinderen kunnen er makkelijk overheen stappen en hoeven niet meer te klimmen”, vertelt directeur Wilma Vos van Eenbes basisschool ’t Klokhuis in het Brabantse Geldrop. “Het is natuurlijk logisch dat je wilt voetballen op zo’n groot plein.” 

Centrale plek

De school staat midden in de wijk. “Het is een centrale plek. Heel de buurt maakt gebruik van ons groene schoolplein. Het wijkcentrum bijvoorbeeld voor activiteiten met speelkussens, maar ook voor evenementen zoals de kerstmarkt. In het weekend zijn ouders met kinderen er aan het schommelen.” 

Aanpassen

“De herinrichting is een langlopend traject geweest. In een heel ver verleden hadden we een groot betegeld schoolplein met rondom een grasveld dat netjes werd gemaaid door de gemeente. Maar dat stopte toen bleek dat de grond van de school was.” Dat was het begin om het schoolplein opnieuw in te richten.  

Ruimte

“We hadden opeens heel veel ruimte. We werkten al samen met peuterspeelzalen en de kinderopvang in het dorp. Nu konden we hen echt bij ons betrekken. Heel het schoolplein ging op de schop, met als doel een groen plein. In samenspraak met de kinderen kwam er een nieuw voetbalveld, werd de zandbak uitgebreid en staan er nu natuurlijke speelelementen. Ouders hielpen enthousiast mee.”

Eetbaar

Een van de eyecatchers is de eetbare schooltuin. “Die willen we nog integreren met onze educatieve lessen. We hebben ook composthopen gemaakt zodat kinderen zien hoe een ecosysteem werkt. Op Nationale Boomfeestdag heeft de gemeente allerlei bomen geplaatst zoals appelbomen en een notenboom. Alle bomen en struiken die er staan zijn eetbaar.” 

Buitenlokaal

Wilma vindt het heerlijk om te zien hoe de kinderen van het nieuwe plein genieten. “Ze geven de planten water en rennen over de heuveltjes. Ik vind het buitenlokaal met bakken vol eetbare planten en vlinderstruiken heel mooi. In een cirkel van steen geeft de leraar les terwijl de kinderen op betonnen blokken kunnen zitten.” 

Betrokken

Heel de buurt is bij het plein betrokken. “We vertrouwen erop dat we met z’n allen zorgen dat er niets kapot gaat. Zo houden ouders en buurtbewoners bij afwezigheid alles in de gaten en zorgen ze voor de planten. Samen zijn we alert.” 

Tip

Wilma adviseert andere projecten die een aanvraag willen indienen voor financiële steun er niet te licht over te denken. “Er zijn veel fondsen. Zet niet te groot in. Deel je aanvraag op in stukjes en benoem waar het geld heen gaat. Alle kleine beetjes helpen.” 

De school kreeg van het Oranje Fonds € 5.000,=. Dat geld was bestemd voor de eetbare schooltuin.

Meer informatie over De Eenbes.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte