'Er zit zo veel talent onder de mensen in AZC’s'

'Er zit zo veel talent onder de mensen in AZC’s'

“Een asielzoekerscentrum is een schatkist vol sprookjes”, vertelt Masoud Rahaee, artistiek leider van Stichting ElanArt in Weurt. “Al die mensen uit al die oude, rijke culturen! Daar wilden we wat mee doen.”

Gelderland, Weurt

2016
45.000,= verdeeld over drie jaar

Een gevangenis

Masoud kwam zelf 25 jaar geleden naar Nederland als politiek vluchteling uit Iran. Hij weet uit ervaring hoe demotiverend het is om in een AZC te zitten wachten en niets te kunnen doen. “Het is geen gevangenis, maar zo voelt het wel. Je mag wel naar buiten, maar wat moet je daar gaan doen? Zonder geld, zonder doel in een vreemde omgeving, met een status als asielzoeker!”

Daarom neemt hij de jongeren voor workshops en optredens het liefst mee naar buiten, het AZC uit. Even weg en in contact met andere mensen. “Wanneer ik ze ophaal, kijken ze depressief. Na afloop zie ik opluchting en levenslust in hun ogen.”

Blijvende vriendschappen

In het project ‘Sprookje achter het Ambacht’ werkt ElanArt onder andere samen met de Hoge School Arnhem en Nijmegen (HAN). Jaarlijks lopen er zo’n 30 studenten stage bij de stichting. Masoud: “Zij bedenken in een brainstorm met de jongeren uit de AZC’s een theater- of muziekvoorstelling waar ze dan gezamenlijk naar toe werken. Het is erg belangrijk om een einddoel en een concreet product te hebben waar iedereen zich voor inzet.”

Het contact versterkt wederzijds begrip en leidt niet zelden tot bijstelling van het beeld dat de studenten van de asielzoekers hebben. “Ik vraag ze altijd vooraf naar hun beeld. Dat is meestal negatief en gebaseerd op de berichten uit de media. Maar gedurende het traject worden vriendschappen gesloten en vaak blijven die ook na de voorstelling bestaan.”

Niet langer talent verspillen

Via dit project en andere activiteiten bouwt ElanArt een netwerk van samenwerkingspartners op. Masoud hoopt dat deze organisaties gezamenlijk uiteindelijk een werkelijk en duurzaam verschil kunnen maken. Voor asielzoekers en voor Nederland.

“Er zit zo veel talent onder de mensen in de AZC’s, talent dat Nederland nodig heeft. Maar we verkwanselen het door mensen zo lang inactief te laten zijn. Aansluiting bij de samenleving wordt dan bijna onmogelijk. Wanneer we ze blijvend kunnen activeren en zo helpen die aansluiting wél te vinden, dan gaat het lukken.”

Bekijk meer ondersteunde projecten

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte