‘Door zijn vrijwilligerswerk heeft hij weer iets te vertellen’

‘Door zijn vrijwilligerswerk heeft hij weer iets te vertellen’

“De man met wie ik ben getrouwd, is er helemaal niet meer. Ik ben blij dat hij nu als vrijwilliger op een school werkt. Als hij thuiskomt, heeft hij weer iets te vertellen.”

Utrecht, De Bilt

2018
60.000,=

Agnes (81) is bijna 55 jaar getrouwd met Jos (83). Door een herseninfarct lijdt hij aan geheugenverlies. Jos is een van de deelnemers van het project Sterk door Vrijwilligerswerk. “Wij zoeken vrijwilligerswerk voor mensen met beginnend geheugenverlies, een niet aangeboren hersenaandoening of andere psychische kwetsbaarheid”, legt sociaal werker Maaike Drok van MENS De Bilt uit. 

Geraniums

“Deze mensen belanden vaak achter de geraniums. Wij willen ze juist het gevoel geven dat ze erbij horen”, vult collega Astrid Kloosterziel aan. Aan de pilot deden in eerste instantie mensen met dementie mee. “We hebben de doelgroep uiteindelijk verbreed, omdat daar vraag naar was. Mensen met een psychische kwetsbaarheid vallen vaak tussen wal en schip. Door dit project doen ook zij weer mee.” 

Positief

De een werkt op een kinderboerderij of een manege, de ander is gastvrouw bij een zorginstelling. “Door de werkzaamheden zien we vaak dat de dynamiek binnen het gezin positief verandert. De vrijwilliger heeft weer iets om over te praten. Het is weer gezellig thuis.” Maaike geeft aan dat het ook voor de mantelzorger prettig is dat de mantelvrager even weg is en dat hij ondersteuning krijgt. 

Jobmaatje

Als het nodig is, krijgt een vrijwilliger een jobmaatje. De vrijwillige jobmaatjes bieden een stukje veiligheid en begeleiding. “Soms vindt iemand het eng om iets alleen te doen. Dan haalt een jobmaatje hem op, gaat mee naar de werkgroep en brengt de deelnemer ook weer thuis”, vertelt Astrid. “Voor bedrijven is het weer handig dat iemand anders zich ontfermt over de deelnemer.” 

Opa Jos

Jos helpt kinderen op een basisschool met begrijpend lezen. “Het is schitterend. Ik vind de omgang en spontaniteit van de kinderen zo ontzettend mooi. En het is fijn om met iets bezig te zijn dat ik zelf leuk vind.” Zijn echtgenoot vertelt dat hij weigert naar een dagopvang te gaan. “Dankzij dit project gaat hij de deur uit en krijg ik weer wat adem. Hij wordt daar opa Jos genoemd. Als we kinderen op straat tegenkomen roepen ze hem. Daar geniet hij van.”

Bed uit

Een andere deelnemer met dementie komt voor zijn jobmaatje zijn bed weer uit. “Eerst wilde hij niets, maar nu is hij enthousiast en blij”, zegt Astrid. “De mensen gaan echt weer sprankelen. Ze verheugen zich erop om naar het werk te gaan. Het is prachtig om te zien dat de twinkeling weer terugkomt in hun leven. Dat is gewoon genieten.” 

Tip

Een tip voor initiatiefnemers van een project die ook een aanvraag willen indienen voor financiële steun? “Formuleer heel duidelijk je doel”, adviseert Astrid. “Ja, het moet wel een doordacht plan zijn”, beaamt Maaike.

Het Oranje Fonds steunt in totaal drie jaar met een bedrag van € 60.000,=. Het geld wordt onder meer gebruik gebruikt voor het trainen van jobmaatjes en het generen van naamsbekendheid.

Meer informatie over MENS De Bilt.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte