‘Door het inloophuis kom ik weer onder de mensen’

‘Door het inloophuis kom ik weer onder de mensen’

“Nadat ik was ontslagen, kwam ik bijna het huis niet meer uit. Door het inloophuis kom ik weer onder de mensen.”

Gelderland, Dieren

2018
60.000,=

Joop zette zijn eerste stappen in Inloophuis Dieren als bezoeker. Inmiddels is hij vrijwilliger. “Ik zorg voor de koffie, dek de tafel en ben bezig in de werkplaats”, vertelt hij enthousiast. “Joop is iemand die graag bezig is. Hij is van alle markten thuis”, zegt coördinator Jos Meerssman van Stichting Inloophuis Dieren.

Huiskamer

“Wij zijn begonnen als inloophuis waar we elke dag mensen een huiskamer aanboden met koffie, thee en een praatje. Voor mensen die geen eigen netwerk hebben en behoefte aan een luisterend oor. Sinds enkele jaren organiseren we ook allerlei activiteiten, zoals spelletjesavonden, kookclubs en naaiclubs.”

Vrijteijdsvleugel

“In onze ‘vrijetijdsvleugel’ is er plek voor vrijetijdsbesteding. Daar kunnen mensen hun dag op een leuke en zinvolle manier besteden.” Er is een open atelier, een werkplaats met moestuin, een keuken en een groepsruimte.

Ontmoeting en contact

Vrijwilligers bieden de diverse activiteiten aan. “Van een handwerkcafé tot wandelclub. Er is hier elke dag iets te doen. En de koffie is altijd gratis. Mensen die samen willen lunchen in plaats van alleen thuis, zijn ‘s middags welkom. Ook is er op maandagavond een open eettafel waar iedereen kan aanschuiven. Altijd staat ontmoeting en contact centraal.”

Goededoelenclubs

Het inloophuis zit in een verzamelgebouw. “We zitten hier met vijf goededoelenclubs. Zo is er ook een kledingbank. Ik hoop dat de komende jaren nog meer kruisbestuiving plaatsvindt met de andere organisaties.”

Talenten

Jos vindt het leuk om te zien dat bezoekers steeds vaker bij een andere activiteit aansluiten. “Ook vind ik het mooi dat we hier waar kunnen maken dat iedereen wat kan. We werken met de talenten van onze vrijwilligers. Iedereen kan als vrijwilliger iets voor ons betekenen. Als je talenten benut, zie je mensen groeien en vrolijk rondlopen.”

Toko

“Ik vergelijk ons gebouw voor het gemak met een soort voetbalvereniging, ook al zal er altijd iets van professionele ondersteuning nodig zijn. Maar de ene keer ben je vrijwilliger, de andere keer bezoeker en uiteindelijk draai je samen de toko.”

Tip

Jos adviseert andere initiatiefnemers die steun willen aanvragen, altijd eerst te bellen met het fonds. “Neem contact op. Het is voor veel mensen onbekend terrein, dus meld je gewoon.”

Het Oranje Fonds steunt drie jaar met een totaalbedrag van € 60.000,=. Dat geld is onder meer bestemd voor personeelskosten, aanschaf van spullen en nieuwe projecten.

Meer informatie over Inloophuis Dieren.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte