‘Door efficiënter te werken, kunnen we nog meer bereiken’

‘Door efficiënter te werken, kunnen we nog meer bereiken’

“Ik had een laptop waarvan het toetsenbord voor de helft werkte. Dat is niet handig als je efficiënt wilt werken en het steeds drukker krijgt. Daarom was het nodig bestaande apparatuur te vervangen. Ook was ons meubilair verouderd. Nu hebben we weer mooie stoelen voor bijvoorbeeld vergaderingen met de ouders.”

Cariben, Curaçao

2017
20.753,=

Aan het woord is maatschappelijk werker Nayzotti Maxwell van Fundashon Bos di Hubentut op Curaçao. De stichting richt zich met haar activiteiten op jongeren, van 0 tot 25 jaar oud. “We bestaan inmiddels 24 jaar. We maakten nog gebruik van veel oude spullen, terwijl we hartstikke zijn gegroeid. We hebben tegenwoordig veel verschillende projecten en willen nog een locatie openen.”

Seksuele mishandeling

Een van de projecten is tegen seksuele mishandeling van kinderen en jongeren. “Met Kibrando e Gritunan Silensioso willen we de stilte van de slachtoffers doorbreken. We geven voorlichting op crèches, basisscholen, middelbare scholen en speciaal aan ouders en leerkrachten. We praten bijvoorbeeld over sexting, het versturen en ontvangen van seksueel getinte beelden of tekstberichten op de telefoon of via een app. Maar ook over grooming. Dat is eigenlijk digitaal kinderlokken”, vertelt Nayzotti.

Leiders

Een andere activiteit richt zich op het creëren van leiders. “Onder de noemer Smartyouth willen we jongeren hun talenten laten ontwikkelen. Om de vier maanden kunnen zestig jongeren meer leren over bijvoorbeeld debatteren en schrijven”, aldus managementmedewerker en initiatiefnemer Anisha Hansen.

Jongerenbrigade

Ook is er nog de jongerenbrigade Brigada di Seguridat i Formashon waardoor zeker 320 jongeren worden bereikt, aldus directrice en initiatiefnemer Anne-Sheila Albertoe. Ze krijgen mentale, emotionele en lichamelijke trainingen om ze discipline, verantwoordelijkheidsbesef, zelfvertrouwen en gemeenschapszin bij te brengen. “Ook zijn er rondleidingen bij onder meer de politie, gevangenis en brandweer.” De brigade van jeugdige vrijwilligers zet zich in voor de veiligheid tijdens evenementen

Mankementen

“Om ons werk goed uit te kunnen voeren is het noodzakelijk dat we goede apparatuur hebben. We gebruiken computers voor onze projecten, om documenten te maken en uit te printen. De oude computers vertoonden technische mankementen. We roeiden echt met de riemen die we hadden.”

Werkproces versoepelen

“Met de nieuwe apparaten versoepelen we ons werkproces. Door efficiënter werken kunnen we nog meer bereiken. De werkstations zijn verbeterd, maar we hebben nu ook een white board aan de muur voor een goede planning. Daarnaast maken de jongeren gebruik van de computers. Sommigen hebben thuis geen computer of laptop.”

Vrijwilligers

De stichting draait vooral op vrijwilligers. “Er zijn nu ruim honderd mensen die zich vrijwillig inzetten. Ieder project heeft vrijwilligers met vakkennis.” Steeds meer jongeren doen mee aan projecten van de stichting. “Daardoor was er een tekort aan stoelen en tafels. Die moesten we elke keer huren. Dankzij de financiële steun hebben we ook meubilair kunnen aanschaffen.”

Het Oranje Fonds draagt bij met een bedrag van € 20.753. Daarvan zijn onder meer laptops, desktops en stoelen aangeschaft.

Meer informatie over Fundashon Bos di Hubentut.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte