placeholder

‘Door de Vinkmobiel zijn mensen weer zelfstandig’

“Sommige mensen waren al jaren niet meer bij vrienden geweest. Door onze vervoersdienst komen ze eindelijk weer bij elkaar langs.”

‘Door de Vinkmobiel zijn mensen weer zelfstandig’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Groningen
Jaar:
2019
Toegekend bedrag:
10.000,=

“Met onze Vinkmobiel brengen we ouderen in de Groningse wijk Vinkhuizen van A naar B. Voor hen is een taxi te duur of ze kunnen niet met het openbaar vervoer. Wij zorgen dat ze weer mobiel zijn en zelfstandig naar de huisarts of fysiotherapeut kunnen. We zijn er ook voor de minima”, vertelt voorzitter Martin Assink van Stichting WELMOBIEL.

Winkelen

“We brengen mensen met een handicap naar hun dagbesteding of mensen die afgekeurd zijn naar hun vrijwilligersbaan. Maar onze klanten kunnen ons ook bellen omdat ze gewoon eens willen winkelen in dat ene grote winkelcentrum in de andere wijk. Of naar een markt een paar kilometer verderop.”

Zelfstandig

Door de elektrische auto’s komen mensen weer de deur uit. “Ze kunnen weer zelfstandig bewegen. Ze zijn niet maar afhankelijk van vrienden of familie. Een aantal mensen dat blind is, kan dankzij de Vinkmobiel weer alleen naar de huisarts of eten in het buurtrestaurant.”

Participatiebaan

De chauffeurs zijn vrijwilligers. “Voor sommigen is dit een participatiebaan. Ze zaten eerder thuis en bouwen nu weer een netwerk op. Een vrijwilliger gaat nu in zijn vrije tijd eten met een blinde passagier. Dat doen ze iedere week.”

Coördinator

Jos meldde zich aan met het idee twee à drie dagen in de week een halve dag beschikbaar te zijn als chauffeur. “Inmiddels ben ik er als coördinator vijf dagen per week heel de dag mee bezig”, zegt hij lachend. “Ik ben ziek en afgekeurd. Ik wilde heel graag nog iets leuks doen voordat ik het niet meer kan.”

Uitbreiding

“Het leuke aan deze vrijwilligersbaan vind ik de ontspanning. Er zit geen druk achter zoals bij een baan. En we hebben een fantastisch bestuur. Je merkt echt dat deze vervoersdienst nodig is.” Per dag zijn er ongeveer vijftien ritjes. “Maar steeds meer mensen van andere wijken tonen ook interesse. We zijn dus al bezig met uitbreiding naar andere wijken in de stad”, vult Martin aan.

Praatje

“Het grote verschil met het openbaar vervoer? Onze vervoersdienst brengt mensen van deur tot deur. De chauffeur helpt de passagiers met in- en uitstappen, er wordt een praatje gemaakt en we informeren de cliënten gelijk over allerlei activiteiten in de wijk, zoals buurtbijeenkomsten en vergaderingen. Daar komen nu veel meer mensen op af, omdat wij ze erheen kunnen brengen.”

Blij

“Het project is dus goed voor de wijk en voor de stad. Er komt meer beweging. Ouderen verpieteren niet meer achter de voordeur. De sociale controle en de leefbaarheid wordt beter. En het belangrijkste zijn de vrolijke gezichten. Ik zie dat heel veel mensen blij worden dat ze weer met iemand anders iets leuks kunnen gaan doen. Ook de chauffeurs vinden het hartstikke leuk. Eigenlijk wordt iedereen er blij van.”

Tip

Martin heeft een tip voor andere initiatiefnemers die een aanvraag willen indienen voor steun. “Onderbouw je plan goed en besteedt ook aandacht aan de financiële onderbouwing. Wat ook handig is om iemand te strikken die weet hoe je een begroting maakt. Wij hebben hulp gehad van een accountant.”

De stichting kreeg van het Oranje Fonds € 10.000,=. Dat bedrag ging onder meer naar de stalling, stroomkosten, kleding voor de chauffeurs, promotiemateriaal en de leasekosten van de voertuigen.

Meer informatie over Stichting WELMOBIEL.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.