‘Door De Finne komen mensen met elkaar in contact’

‘Door De Finne komen mensen met elkaar in contact’

“Mensen in het dorp leiden hun eigen leven, maar door De Finne zie je dat ze met elkaar in contact komen. Ze gaan samen dingen doen. We zijn er blij door verrast.”

 

Friesland, Dearsum

2018
3500,=

De Finne is de ontmoetingsplek van het Friese dorp Dearsum. “Het dorp heeft 120 inwoners. Toen bleek dat een centraal trefpunt verdween, zijn we zelf een actie begonnen om de oude keet te vervangen”, vertelt werkgroepmedewerker Cor Jonkman van Plaatselijk Belang Dearsum. “Zonder honk kan het dorp geen activiteiten organiseren.”

Verbinden

De inwoners hebben zoveel mogelijk werkzaamheden zelf verricht. “De een is goed in timmeren, de ander in slopen, weer een ander is bezig met de elektriciteit. Dit soort dingen met elkaar doen verbindt. En je houdt de zaken in eigen hand en de kosten laag.” 

Jong en oud

In het ‘moetingssintrum’ gebeurt van alles. “Je kunt hier biljarten, we hebben knutseldagen voor de kinderen en er is sinds kort een bibliotheek voor de oudere generatie. De ene keer organiseer je iets voor jongeren en de andere keer is er weer een speciale muziekavond. Het dorpsfeest, sinterklaas en kerst vinden ook hier plaats.” 

Kracht

“De kracht zit in een kleine kern, de activiteitencommissie, maar ook andere mensen kunnen eigen activiteiten organiseren. Zo heeft een hartchirurg een lezing gehouden over hartinfarcten. Dan zie je toch dat mensen komen.”

Eten

Samen eten is het nieuwe stokpaardje van De Finne. “Een aantal keer hebben mensen thuis eten gemaakt en dat hierheen gebracht zodat we met z’n allen konden eten. Er kwamen meer dan vijftig mensen op af, dat is de helft van het dorp. Daar is dus behoefte aan.”

Faciliteiten

De Finne wil dan ook vaker gezamenlijk koken en eten combineren met activiteiten. “Maar daarvoor moeten we wel de juiste faciliteiten hebben. Daarom maakt de oude schuur met frituur nu plaats voor een unit met een keuken en een opslagruimte.” 

Dynamiek

Ook die nieuwe unit wordt weer gezamenlijk onder handen genomen. “Iedereen komt met tips en suggesties of ze nemen dingen mee om het in te richten. Het geeft een hele dynamiek. Het is echt ons gebouw.” 

Aanschuiven

Cor heeft al helemaal zin in de mogelijkheden die de nieuwe keuken biedt. “We kunnen nu iedere maand een thema-avond organiseren, zoals een Franse of Griekse avond. Iedereen kan aanschuiven. En met eten krijg je ook iedereen bij elkaar. Jong en oud schuift aan. Dat geeft echt een gevoel van een gemeenschap.” 

Tip

Cor adviseert anderen die financiële steun willen aanvragen voor een project vooral duidelijk te zijn. “Je moet het plan goed onderbouwen en motiveren. Dan ben je eigenlijk al een heel eind.” 

De € 3500,= van het Oranje Fonds gaat geheel naar de realisatie van de nieuwe unit met keuken. 

Meer informatie over De Finne.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte