placeholder

‘Door de colleges blijven Turkse 55-plussers vitaler’

‘“Deelnemers vinden het fijn dat ze nieuwe dingen leren in hun eigen buurt. Voor ons Seniorencollege hoeven ze niet ver de stad in.”

‘Door de colleges blijven Turkse 55-plussers vitaler’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Amsterdam
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
52.500,=

“Door de colleges die studenten geven, blijven Turkse 55-plussers vitaler en volgen ze de actualiteiten. Tegelijkertijd bieden we mensen die de wens hebben om nog een studie te volgen die kans, maar dan in de vorm van een korte introductie.”

Studenten

Het Seniorencollege is een programma van de Turkse ouderenraad Amsterdam. “Het hoort bij het project Vitale Turkse ouderen in Amsterdam. We geven colleges aan mensen van 55 jaar of ouder en met een Turkse achtergrond. De lessen worden gegeven door jongeren of studenten die vrijwillig iets vertellen over een thema of hun studie”, vertelt Salih Türker. 

Link

De colleges hebben altijd iets te maken met Nederland. “De deelnemers hebben al een link met het land van herkomst, wij proberen de link met Nederland te leggen. Een college kan gaan over rechten, de Nederlandse geschiedenis, lokale politiek maar ook over social media. Tijdens de pilots vertelde een student bijvoorbeeld over de historische betrekkingen tussen Turkije en Nederland.”

Potentie

“Met dit project haken we in op de vaardigheden, kennis en het vermogen van de ouderen om dingen te leren. We willen de kracht en de potentie van de mensen aanspreken. Daarnaast zorgen de colleges voor contact. Iedere keer zijn er ruim twintig deelnemers. De mensen raken vanzelf met elkaar aan de praat.” De colleges vinden één keer in de week plaats. “Na afloop van de lessen volgt een excursie die gerelateerd is aan het thema van de colleges.”

Alzheimer Theehuis

“Verder willen we maandelijks een Alzheimer Theehuis organiseren. Het is een plek voor mensen met een niet-westerse achtergrond die meer willen weten over dementie. Iedere maand behandelen we een ander thema. De bijeenkomst is er voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden.”

Taboe

“We willen vooral Turkse ouderen informeren over dit onderwerp omdat het percentage alzheimerpatiënten sneller groeit onder allochtone ouderen dan onder autochtone ouderen”, legt Salih uit. “Dat heeft te maken met voeding en leefstijl. heerst er een taboe op dementie. Deze doelgroep laat liever zien dat het goed met ze gaat.”

Bereiken

De raad begint met de projecten in Amsterdam-Oost. “Ik hoop dat mensen van 55 jaar en ouder door de colleges beseffen dat ze nog steeds heel veel kunnen doen. De meesten hebben het idee dat ze maar thuis moeten gaan zitten, maar het is juist heel leuk om na je 55e nieuwe dingen te leren. En dat willen we aanwakkeren. Het zou mooi zijn als in heel Amsterdam oudere mensen denken ‘het begint nu pas’. Ik denk dat we zo een vitalere samenleving kunnen creëren.”

Tip

Salih adviseert anderen die een aanvraag willen indienen voor financiële steun, altijd activiteiten te ondernemen die dichtbij je staan. “Als je intrinsiek gemotiveerd bent, is de kans van slagen veel groter. Je moet feeling hebben met je project.”

Het Oranje Fonds steunt drie jaar met € 52.500,=. Dat geld gaat onder meer naar personeelskosten, organisatie, pr, trainen van de vrijwiligers en de excursies.

Meer informatie over de Turkse Ouderenraad.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.