‘De stadstuin is een plek waar mensen kunnen groeien’

‘De stadstuin is een plek waar mensen kunnen groeien’

“De courgette en sla zijn niet ons hoofddoel. Ons doel is dat mensen zich hier kunnen ontwikkelen en dat ze op een fijne groene plek zijn en dat er ontmoeting plaatsvindt. Groen is daarbij een middel."

Limburg, Afferden

2018
40.000,=

“In onze stadstuin in de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn kwetsbare mensen samen met wijkbewoners in de weer”, vertelt Melia de Gier van Food for Good. “Samen onderhouden ze de tuin.” Het project is een initiatief van de Limburgse Stichting De Wending.

Divers

Meestal liggen dit soort zorgboerderijen vaak aan de rand of net buiten de stad, maar deze tuin ligt midden in de drukte. “We hebben een moestuin, verbouwen groente, er zijn boomgaarden, er is een kruidentuin en natuurlijk bloeien er bloemen. Het is heel divers zodat het een aantrekkelijke plek is voor mensen om hier te komen en te werken”, legt de werk- en trajectbegeleider uit.

Kwetsbare mensen

“Een deel van de groep die hier komt bestaat uit kwetsbare mensen. Ze zijn werkloos of ziek en willen weer een stap zetten richting werk of herstel. Ook bieden we dagbesteding voor mensen met een beperking. Daarnaast komen er  vrijwilligers. Deze buurtbewoners vinden het leuk om te tuinieren en mensen met een zorgvraag te helpen.”

Opbloeien

Melia vindt het mooi om te zien hoe mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt in de sociale stadstuinderij opbloeien. “Soms gaat het moeizaam, maar uiteindelijk zetten ze hier voorzichtig weer hun eerste stappen. Het is echt een plek waar mensen op een veilige manier wat kunnen opbouwen. Ze groeien en komen weer in hun kracht te staan.”

Ouderen

Verder komen er veel ouderen langs. “Onze directe buren zijn een revalidatiecentrum en een instelling voor dementerenden. Daar hebben we intensief contact mee. Wekelijks komen groepen ouderen hier om kleine activiteiten te doen of door de tuin te lopen. Dan ontdekken ze wat de tuin allemaal biedt. Ze plukken bloemen en ruiken aan de kruiden. Het is voor hen echt een beleving.”

Theetuin

“Sinds kort hebben we ook een kleine theetuin. Het staat nog in de kinderschoenen. Daar worden de groente uit de tuin weer verwerkt in producten voor de horeca. Daarnaast organiseren we allerlei activiteiten, zoals oesterzwammen op koffieprut kweken. Een vrijwilliger kwam met dat idee. En zo proberen we de bedrijvigheid op meerdere vlakken toe te laten nemen.”

Verduurzaming

Doorontwikkeling en verduurzaming van de organisatie is namelijk belangrijk. “We proberen nu van alles uit, hebben heel veel plannen maar het is ook goed om iets duidelijks in de markt te zetten. Ik hoop dat er over een paar jaar sprake is van een stabiele financiële situatie. En dat er nog meer mensen in tuin bezig zijn.”

Verbinding

Want de buurtmoestuin is bovenal een plek waar mensen, met of zonder groene vingers, elkaar kunnen ontmoeten. “Het is mooi om te zien hoe alle verschillende doelgroepen op elkaar reageren. Je ziet allerlei verbindingen ontstaan. Mensen vinden het gezellig op de tuin.”

Tip

Volgens Melia lijkt het aanvragen van steun voor een project veel werk. “Maar begin bij het vertellen van je verhaal. Dan gaat de rest vanzelf. Zorg er ook voor dat je duidelijk kunt aangeven wat je nodig hebt. En schroom niet om te vragen en in overleg te gaan!"

De stichting krijgt van het Oranje Fonds voor twee jaar € 40.000,=. Dat geld wordt gebruikt voor investeringen voor de uitbreiding van de theetuin en de oesterzwammenkwekerij met als doel het realiseren van een stabiele financiële organisatie. 

Meer informatie over Food for Good van Stichting De Wending.
Lees over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte