‘De dorpstuin wordt een plek waar iedereen heen kan gaan’

‘De dorpstuin wordt een plek waar iedereen heen kan gaan’

“In de dörpstuun kom je elkaar op een andere manier tegen dan op straat. Het wordt een plek waar iedere dorpsbewoner, jong en oud, altijd heen kan gaan.”

Groningen, Grootegast

2019
10.000,=

“Mensen die alleen zijn kunnen naar de tuin om een praatje te maken of wat te doen. Jongeren leren meer over tuinieren en ouderen kunnen genieten van alles wat er gebeurt”, vertelt initiatiefneemster Ciska Bos over Dörpstuun Grootegast.

Ontmoeten

De dorpstuin komt in het hart van het dorp. “Op het terrein van zorgcentrum Het Hooge Heem. Scholen doen mee, kinderdagverblijven, het IVN, het zorgcentrum natuurlijk en een woonvorm voor mensen met een beperking. Het is de bedoeling dat mensen elkaar in de tuin ontmoeten.”

Delen

Ciska kwam met het plan toen de gemeente aan de inwoners vroeg wie er een idee had voor een gezond Grootegast. “Ik liep al een poos met het idee rond om wat meer met mijn eigen tuin te doen. Ik zag dit als een kans. Het is veel leuker om dingen met elkaar te delen. Bovendien is tuinieren gezond. Je bent in beweging, je maakt je hoofd leeg en je bent lekker buiten.”

Van alles

Het wordt dan ook niet zomaar een tuin. “Noem het een pluktuin, beleeftuin, leertuin en ontmoetingstuin. Er gaat van alles gebeuren. Zo willen fysiotherapeuten er gebruik van maken voor bewegingsoefeningen en basisscholen tuinieren overbrengen op kinderen.”

Gesprek

Ciska ziet het helemaal voor zich. “Straks zijn er groepen kinderen aan het zaaien, lopen er ouderen die ergens gaan zitten en rondkijken. Ondertussen zijn mensen met een beperking bezig met het onderhoud. En al die partijen raken door de mooie plek makkelijk met elkaar in gesprek.”

Boost

“De dorpsbewoners reageren positief op het idee. Dat geeft een boost. Ook krijg ik hulp van een andere inwoonster, Frony. Daar ben ik erg blij mee. Zij heeft verstand van fondsenwerving. Als zij niet was aangehaakt, dan was het misschien niet eens zo ver gekomen. Zij is echt een motor. Ze heeft een plan gemaakt voor twee jaar. Je begint klein, maar je moet groots denken heeft ze mij geleerd.”

Toekomst

“In het ontwerp staat ook een bijenkast. Een imker kan zijn kennis delen en de honing kunnen wij verkopen.  Van de opbrengst kopen we weer zaden voor de tuin. Ook komen er fruitbomen. Van de oogst kunnen we producten maken. Er zijn zoveel mogelijkheden.”

Vrienden

“Maar het belangrijkste is dat mensen die normaal niets met elkaar te maken hebben, elkaar ontmoeten. Aan de inwoners zal het niet liggen. Iedereen staat achter dit project. Er is nog geen tuin, maar we hebben al tientallen vrienden die het project financieel steunen. Dat laat zien dat dit idee leeft in het dorp. Mensen gunnen ons dat tientje omdat we met iets goeds bezig zijn.”

Tip

Ciska heeft een tip voor andere mensen die financiële steun willen aanvragen bij een fonds. “Als je een leek bent, werk dan samen met iemand die er verstand heeft. En ga de grenzen van je eigen bescheidenheid over. Als  
je doel belangrijk en positief genoeg is, dan is het niet erg om er helemaal voor te gaan.”

Het Oranje Fonds steunt de dorpstuin met € 10.000,=. Dat geld wordt gebruikt voor het creëren van de tuin.  

Meer informatie over Stichting Dörpstuun Grootegast.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte