placeholder

‘Bij De Klup zijn we een grote familie’

“De deelnemers hier zijn zichzelf. Dat vind ik belangrijk en dat sprak me aan. We zijn een grote familie en dat vind ik hartstikke leuk. We kennen elkaar allemaal.”

‘Bij De Klup zijn we een grote familie’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Apeldoorn
Jaar:
2019
Toegekend bedrag:
6.000,=

Sevinc (36) is een van de vrijwilligers bij De Klup in Apeldoorn. “De Klup is een ontmoetingscentrum voor mensen met een beperking. Het gaat met name om mensen met een verstandelijke beperking maar het kan ook lichamelijk of zintuigelijk zijn. Hier kunnen mensen zichzelf zijn, elkaar ontmoeten en van elkaar leren”, vertelt directeur Wilma Hartman. “Iedereen kan meedoen aan allerlei activiteiten.”

Klupvirus

Als vrijwilliger helpt Sevinc bij het koor en de wandelgroep. “Ik heb zelf ook een beperking. Ik ben blind”, vertelt ze openhartig. “Ik kwam hier langs om voorlichting te geven en raakte besmet met het ‘klupvirus’. Mijn hond is inmiddels een soort clubmascotte.”

Vrijwilligers

De Klup werd ooit opgezet door ouders van kinderen met een verstandelijke beperking. “In die tijd was er amper aanbod voor die doelgroep. Inmiddels bieden we ruim dertig activiteiten aan en komen hier wekelijks zeshonderd bezoekers. De een gaat dansen, de ander zwemmen en weer een ander komt om te tennissen. Onze 140 vrijwilligers begeleiden alles.”

Begrip

“De activiteit is een middel om met elkaar om te gaan. Het gaat vooral om een luisterend oor bieden en begrip hebben voor elkaar”, zegt Sevinc. “Hier hebben de bezoekers het gevoel dat ze erbij horen. Bij het koor zit een autistische man die niet kan zingen. Maar hij vindt het fijn om met mijn hond te knuffelen.”

Jongeren

Met het project ‘Onbeperkt meedoen met een beperking’ wil het centrum nog meer activiteiten creëren voor jongeren. “In samenwerking met andere partners kijken we hoe we een plek kunnen bieden aan jongeren tussen 8 en 25 jaar. We willen ook de ouders ontlasten zodat ze wat tijd hebben voor zichzelf en andere kinderen”, legt Wilma uit.

KidsKlup

Op zaterdag begint binnenkort een kidsKlup. “We gaan dan koken, knutselen en spelletjes doen. Ook is er elke maand een Kluppodium waarvoor we gasten uitnodigen. De voornaamste thema’s hierbij zijn dieren, mens en natuur. We vragen bijvoorbeeld een boswachter of een imker iets te vertellen en te laten zien. Ook denken we aan een schilder- en fotoKlub, of activiteiten op digitaal gebied. We willen inspelen op de behoefte van de jongeren. Bij deze doelgroep is het heel bijzonder dat een 8-jarige op hetzelfde niveau kan zitten als een 18-jarige.”

Eenzaamheid

Bij De Klup is aandacht voor iedere bezoeker het belangrijkste. “In de snelle wereld van tegenwoordig is het voor mensen met een beperking lastiger om mee te draaien. Ook is de eenzaamheid onder deze groep mensen groot. Ze hebben vaak een sociaal beperkt netwerk. Hier kunnen ze lief en leed delen”, zegt Wilma. 

Wederkerigheid

Sevinc is het met haar eens. “Ik ben blij dat ik bij De Klup zit, want ik zie mijn familie niet zo vaak. Je bent dan toch minder alleen. Het is tegenwoordig niet vanzelfsprekend dat mensen tijd en aandacht voor elkaar hebben. En dat is juist zo mooi aan De Klup. We luisteren naar elkaar.” Wilma vult aan dat er sprake is van wederkerigheid. “Samen zijn we De Klup. Net als Sevinc veel betekent voor onze deelnemers, betekenen zij veel voor haar. We zijn er voor elkaar.”

Tip

“De aanvraag bestaat uit heel veel vragen, maar het is zo leuk om op te schrijven waar je trots op bent en waar je het voor doet. Eigenlijk word je er ook weer enthousiast van. Je ziet het misschien als een flinke hobbel op de weg, maar als je die hebt genomen brengt het je heel veel”, vertelt Wilma over het indienen van een aanvraag. Ze heeft ook nog een tip. “Laat jezelf zien. Stap af van je bescheidenheid. Gewoon doen!”

Het Oranje Fonds steunt het project voor jongeren twee jaar met 17.000,=. Dat geld gaat onder meer naar de organisatie van de activiteiten.


Meer informatie over De Klup.
Lees ook over andere gesteunde intiatieven