placeholder

'Als je een ander helpt, help je ook jezelf'

“We hopen dat onze leden zich door onze activiteiten verbonden voelen met elkaar. Om elkaar te ondersteunen moet je elkaar eerst leren kennen.”

'Als je een ander helpt, help je ook jezelf'
Bekijk op de kaart
Locatie:
Kattendijke
Jaar:
2019
Toegekend bedrag:
4500,=

“Kattendijke is een klein dorp met 550 mensen. Je denkt dan dat iedereen elkaar kent, maar dat is niet zo. Kattendijkenaren helpen elkaar, maar veel mensen wonen ook buiten het dorp. Daarom organiseren we allerlei activiteiten, zodat mensen elkaar leren kennen”, vertelt voorzitter Yoka Heijstek van Kadoze.

Leefbaarheid

“We willen de leefbaarheid en sociale samenhang bevorderen. Een sociaal netwerk is heel belangrijk. Onderzoek toont aan dat een netwerk in de buurt nog belangrijker is dan familie. Als je mensen in je omgeving hebt, is hulp vragen makkelijker. En als je een ander helpt, help je ook jezelf.”

Gezelligheid

Ze noemen zichzelf trouwens de Zeeuwse Babbelaars. “Onze coöperatie bestaat voor elkaar, met elkaar en door elkaar. We dragen het met zijn allen. We willen door gezelligheid en samen zijn verbinden. De naam zegt al: een babbelaar is een traditioneel Zeeuwse lekkernij, maar ook iemand die heel veel praat.”

Lief en leed

“We organiseren regelmatig creatieve workshops, doen aan stoelyoga, maar ook zijn er informatieve bijeenkomsten. Onlangs ging het over Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). We besteden ook aandacht aan rouw en verlies. Een beladen onderwerp waar we allemaal vroeg of laat mee te maken krijgen. Er is een lief en leed-groep die aandacht geeft aan mensen die bijvoorbeeld een huwelijksjubileum vieren of in een moeilijke situatie zitten.”

Verbinding

“Onze koffieochtenden zijn geliefd. Die combineren we met een digitaal café in samenwerking met stichting DigiSteun uit Goes.” Volgens secretaris Hellen Slager ontstaan de verbindingen vanzelf. “Tijdens de koffieochtend spreken we bijvoorbeeld onderling af om ’s middags te oefenen met Skype. Het is fantastisch dat er zo meer sociale cohesie ontstaat. Eerst kenden de mensen elkaar niet.”

Net als vroeger

“Samen eten is ook populair” gaat Yoka verder. “We hebben enthousiaste leden die het heerlijk vinden om voor grote groepen te koken. De deelnemers vinden het gezellig en het eten lekker. Het doet sommigen aan vroeger denken, gezellig met z’n allen aan tafel.” Ook daar ontstaan nieuwe connecties. “Mensen die elkaar eerder alleen gedag zeiden op straat, zitten nu gezellig met elkaar aan tafel. Eten verbindt”, zegt Hellen. 

Laagdrempelig

“We proberen de kosten laag te houden, zodat iedereen kan meedoen. Het is zo belangrijk dat het laagdrempelig is zodat iedereen die wil ook echt kan aansluiten. Daarom is de subsidie van het Oranje Fonds voor ons zo belangrijk.”

Voldoening

“We organiseren ook zogenaamde verwenmiddagen. Iemand die toen ziek was, verzette zijn chemokuur om mee te kunnen met de rondvaart. Hij wilde graag met zijn vrouw een mooi uitstapje maken. Later vertelden ze ons dat ze veel steun aan Kadoze hebben gehad in die moeilijke periode. Het geeft voldoening dat je samen structureel iets kunt betekenen voor iemand in de omgeving.”

Tip

Hellen adviseert andere initiatiefnemers van projecten die financiële steun willen aanvragen te kijken naar de doelstelling van het fonds. “Ieder fonds heeft een ander aandachtspunt. Zorg ook dat het project aansluit bij de ontwikkelingen in de maatschappij. Wees verder duidelijk in wat je gaat doen en wilt bereiken.” 

Het Oranje Fonds steunt het project met € 4.500,=. Dat geld gaat naar de organisatie van de activiteiten. Een groot gedeelte is bestemd voor de maaltijden om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Meer informatie over Kadoze (KAttendijke DOet het ZElf).
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.