placeholder

‘Ze is onze Nederlandse moeder’

“Eigenlijk zou ‘contact onderhouden met Nederlanders’ een onderdeel van de inburgeringscursus moeten zijn”, vindt Kareem (25). “We leren heel veel van de Nederlandse buddy, van gewoontes tot de taal.”

‘Ze is onze Nederlandse moeder’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Purmerend
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
5000,=

Samen met zijn vrouw Mona (22) is hij gevlucht uit Syrië. Hij doet mee aan het buddyproject van Stichting Present Purmerend. “We kunnen wel zeggen dat we op het idee zijn gekomen door Kareem. Hij gaf aan dat hij een ov-kaart kreeg, maar de uitleg hoe het werkte ontbrak. Zo ontdekten we dat statushouders geen kennis hadden over praktische zaken en sociale contacten misten”, vertelt Martienke Oosterbaan, algemeen coördinator Present Purmerend en buddy van de Syriërs.

Dagelijkse zaken

“Samen met Geke, die projectleider is, besloten we dat we daar iets aan moesten doen. Het regelwerk moest bij andere organisaties blijven, wij wilden bezig zijn met contacten creëren en uitleg geven over gewone dagelijkse zaken. Een buddy kan juist met die dingen helpen.”

Taal

Door het contact met een buddy leren de statushouders de Nederlandse taal en cultuur kennen. “Als je in een nieuw land komt moet je eerst de taal leren”, vindt Kareem. “Je kunt leren uit boeken, maar ook door het in de praktijk te doen. Door een buddy praat je heel de tijd Nederlands en word je gecorrigeerd. Maar ze vertelt ons ook over Nederlandse gebruiken.”

Verjaardag

“Het kan gaan om hele simpele dingen, zoals de koektrommel die bij ons rondgaat en dan met een deksel dicht weer verdwijnt.”, zegt Martienke. “Dat gaat bij ons heel anders”, reageert Kareem lachend. “We gaan bijvoorbeeld ook mee naar een verjaardag en zien dan hoe het hier wordt gevierd. Maar ze legt ook uit waar we goedkoop witgoed kunnen kopen.”

Vriendschappen

Naast alle praktische hulp doen de buddy en de nieuwe Nederlanders ook leuke dingen samen. “Iedereen geeft er zijn eigen draai aan”, vertelt Geke den Otter. “Sommigen bedenken spontaan dingen om samen te doen, anderen gaan op pad. Er ontstaan vriendschappen. Er zijn zelfs buddy’s aanwezig geweest bij een bevalling.”

Familie

Een goede match is dus heel belangrijk. “We kijken eerst naar de statushouders. Wat is hun gezinssituatie en wat vinden ze leuk. We proberen wel te matchen op interesses”, legt Geke uit. “Je probeert tegelijkertijd ook een netwerk te leveren zodat de statushouders nog meer mensen leren kennen. Een buddygezin is eigenlijk een Nederlandse familie voor de Syrische mensen.”

Uitstapjes

Martienke is met Kareem en Mona onder meer naar Beverwijk en de tulpvelden geweest. “Maar we lopen ook gewoon bij elkaar naar binnen.” Geke vult aan dat dat de uitstapjes ook mogelijk zijn door het geld van het Oranje Fonds. “Als je met een grotere groep bent is de auto al snel vol en ben je aangewezen op het openbaar vervoer. Je kunt nu dus iets meer omdat er geld voor is.”

Onmisbaar

Voor mensen die zelf een project willen beginnen adviseert Martienke gebruik te maken van het eigen netwerk om vrijwilligers te vinden. “En als het een project is voor vluchtelingen, werk dan nauw samen met Vluchtelingenwerk. Overigens kan ik nu ook een beroep doen op de Syrische mensen. Ze helpen bijvoorbeeld bij andere klussen van onze stichting. Daardoor maken ze zichzelf weer onmisbaar en krijgen ze steeds meer een plek in de Nederlandse maatschappij.”

Moeder

Ondertussen is Kareem zo enthousiast dat hij iedereen aanraadt om zich aan te sluiten bij het buddyproject. “Soms grappen we weleens dat hij te veel statushouders adviseert om bij ons te komen”, lachen de dames. Ook zijn vrouw Mona is blij met alle hulp. “Ik kwam later in Nederland aan en werd door Martienke verwelkomd met een bos bloemen. Dat vergeet ik nooit meer. Ze is heel lief voor ons.” Kareem onderbreekt haar. “Eigenlijk is ze onze Nederlandse moeder! We kunnen met iedere vraag bij haar terecht.”

Delen

Martienke wordt er bijna verlegen van. “Maar dat is wel waar het buddyproject voor staat. Je deelt je leven met mensen uit een andere cultuur. En je leert van elkaar. Zo besef ik nu dat ik onbewust vooroordelen had. Ik dacht ruimdenkend te zijn maar dat bleek dus niet het geval. Daarnaast leren wij veel van de gastvrijheid van Kareem en Mona. En het heerlijke eten is natuurlijk mooi meegenomen!”

Het Oranje Fonds steunt met € 5000,=. Dat geld gaat gedeeltelijk naar projectkosten, uitstapjes en groepsactiviteiten.

Meer informatie over Stichting Present Purmerend.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.