‘We zijn uitgegroeid tot een duurzaam visitekaartje’

‘We zijn uitgegroeid tot een duurzaam visitekaartje’

“Bij Speelhof Hoogerzael wordt bijna alles gedaan door vrijwilligers. Dat heeft een grote impact in de wijk. Diverse mensen komen op ons terrein met elkaar in contact. We zijn dus niet alleen een natuurspeelterrein voor kinderen, maar ook een ontmoetingsplek voor ouders en ouderen.”

Geolocation

Zeeland, Middelburg

2017
3.500,=

Op 1,5 hectare grond kunnen kinderen ravotten tussen het groen, spelen met water of op onderzoek gaan in de natuur. “Ook zijn er vier scholen die hier hun schooltuintjes hebben. Een jaar lang tuinieren scholieren en krijgen ze een keer in de twee weken schooltuinles”, vertelt secretaris Bert Metselaar van Stichting Speelhof Hoogerzael in Middelburg.

Pluktuin

Ook vrijwilligers kunnen hun eigen groente verbouwen in moestuintjes. Daarnaast is het mogelijk fruit te plukken in de zogenaamde pluktuin met meer dan twintig soorten fruit. “Daar wordt uitbundig gebruik van gemaakt door kinderen, volwassenen en ouderen. En dan is er nog het ravotbos en een waterspeelterrein met vlotjes. Verder hebben we een vuurplaats.”

Modderfeest

“Maar heel de buurt komt hier, net als de buitenschoolse opvang. We organiseren ook evenementen zoals het modderfeest. Dan komen een paar honderd kinderen de hele middag genieten van modder en klei. Tijdens het lentefeest verkopen we plantjes en zijn er activiteiten die te maken hebben met de natuur en duurzaamheid. Op de kerstboomverbranding komt heel de buurt af. Door het Speelhof raken mensen dus echt met elkaar in contact.”

Trekpleister

Hij noemt het paviljoen op het terrein een trekpleister. “Bezoekers kunnen wat drinken kopen en gebruikmaken van ons terras. Een gedeelte van het paviljoen is ook een berging en een werkplaats. En daarom hebben we een aanvraag ingediend. We komen namelijk ruimte tekort. Bovendien staan er ook machines bij het paviljoen en die luchtjes zijn niet fijn. Met het geld van het Oranje Fonds kunnen we een extra berging realiseren.”

Voorbereiden

Hij stelt dat het belangrijk is om je voor het indienen van zo’n aanvraag goed in te lezen. “Er zitten allerlei voorwaarden aan verbonden. Je moet je goed voorbereiden en niet denken dat je het zo uit de losse pols hebt geregeld. En bedenk altijd dat alle hulp welkom is. Je kunt niet alles zelf doen.”

Vrijwilligers

Er komt nu een vrij uniek gebouw van 12 vierkante meter. “Aan de buitenkant zitten nissen voor brandhout. Nu ligt dat op verschillende plekken. We krijgen een groen dak, dat past perfect bij het terrein. Als we genoeg vrijwilligers hebben, gaan we aan de slag. We doen zoveel mogelijk zelf, zoals het metsel- en timmerwerk. Alleen voor zwaar werk huren we iemand in. Het paviljoen hebben we ook grotendeels met vrijwilligers gebouwd.”

Ambassadeur

Momenteel zijn er zo’n vijftig vrijwilligers actief. “We hebben een harde kern van zo’n twintig mensen die regelmatig aanwezig zijn. Ze onderhouden het terrein of zijn gastheer of gastvrouw. De terreinbeheerder is een ware ambassadeur van het Speelhof. Hij is bij ons gedetacheerd door Orionis de organisatie voor sociale werkvoorziening op Walcheren. Hij is nu bijna zes jaar een zeer gewaardeerde kracht. Hij maakt vaak een praatje met de bezoekers en geeft informatie. “

Visitekaartje

“Eigenlijk zijn we veel groter geworden dan we oorspronkelijk hadden gedacht. We hadden zoiets als dit voor ogen maar het succes is veel groter dan we ons hadden kunnen voorstellen. Daar zijn we heel trots op. We begonnen als burgerinitiatief en nu gebruikt zelfs de gemeente ons als duurzaam visitekaartje van Middelburg.”

Het Oranje Fonds draagt € 3.500,- bij voor de realisering van de nieuwe berging.

Meer informatie over Stichting Speelhof Hoogerzael.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.