placeholder

‘Voor iedereen wil ik de buurvrouw zijn die ze niet hebben’

“Stel je voor dat je man bij je weggaat als je vijf maanden zwanger bent. Als je dan een netwerk van familie en vrienden mist, is het heel fijn als een vrijwilliger jou helpt.”

‘Voor iedereen wil ik de buurvrouw zijn die ze niet hebben’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Tiel
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
280.000,=

Yvonne is een van de vrijwillige maatjes die voor het project Home-Start ondersteuning biedt aan gezinnen met kinderen tot zeven jaar. “Je valt in een groot gat als er niemand is waarop je kunt terugvallen. De hulpvragen zijn heel divers. De een heeft een luisterend oor nodig, de ander heeft moeilijkheden met de taal. Voor iedereen wil ik de buurvrouw zijn die ze niet hebben.” 

Fijne jeugd

Home-Start is een onderdeel van een project opvoedingsondersteuning door vrijwilligers van Humanitas. “Zowel een ouder als een kind dat een maatje nodig heeft, kan bij ons terecht. We willen alle kinderen van 0 tot en met 23 jaar een fijne jeugd bieden. Dat doen we met diverse projecten onder de verzamelnaam Gezinsondersteuning Rivierenland ”, legt coördinator Mirjam Bakker uit.

Meeleven

“Er kunnen honderden redenen zijn waarom het niet lekker loopt in een gezin, van ziekte, overlijden, geldzorgen tot verhuizen naar een andere gemeente. Het is dan prettig als iemand met je meeleeft en je er niet alleen voor staat. Als ouders beter in hun vel zitten, dan komt dat weer ten goede aan de kinderen.” 

Aandacht

“Een kersverse moeder vertelde een keer dat ze het fijn vond dat de vrijwilliger echt voor haar kwam. Iedereen had oog voor de baby. De aandacht van de vrijwilliger voor haar als moeder, was een enorme oppepper. Bij een andere vrouw viel het moederschap onverwachts zwaar tegen. Ze begreep er niets van, want ze had zelf met kinderen gewerkt. Voor haar was het een geruststelling om te horen dat zelf ouder zijn iets heel anders is dan voor je werk met kinderen overweg kunnen.”

Hoopje mens

Het gaat om tijdelijke hulp. “We streven ernaar dat mensen het binnen een jaar weer zelf aankunnen. Het voelt goed als de vrijwilliger zichzelf overbodig maakt.”  Yvonne weet precies hoe dat gaat. “Je maakt kennis met een hoopje mens dat ten einde raad is en uiteindelijk zichzelf weer oppakt. Dat is ongelofelijk mooi om mee te maken en geeft heel veel voldoening.”

Broer of zus

“We zijn er ook voor jongeren, met het project Match/JouwMentor”, gaat Mirjam verder. “Soms zie je dat kinderen het zwaar hebben, maar ze kunnen geen beroep op hun ouder doen. Bij ons vinden ze iemand met wie ze één keer in de week kunnen optrekken. De vrijwilliger is dan een soort oudere broer of zus die kijkt waar de jongere behoefte aan heeft.”

Moeite

“Een maatje ging met een jongere naar de sportschool. Hij had een beperking en was heel afhankelijk van zijn ouders. Die leerden op hun beurt weer om los te laten. Een ander maatje spreekt af met een jongere die wordt gepest. Doordat er iemand is die interesse toont, groeit zijn zelfvertrouwen. Er is namelijk iemand die moeite voor hem doet.”

Dezelfde hulp

Niet alle gemeentes bieden de mogelijkheid om zo’n maatje te krijgen. “Dat betekent dat op scholen kinderen uit verschillende gemeentes niet dezelfde hulp kunnen vragen. Dankzij het geld van het Oranje Fonds komt deze steun er nu voor iedereen.” 

Tip

Mirjams advies voor mensen die een aanvraag indienen voor financiële steun? “Laat zien waar je warm voor loopt en waar je in gelooft.” 

Het Oranje Fonds steunt drie jaar met € 280.000,=. Dat geld is bedoeld om het project breder op te zetten zodat het programma in meer plaatsen beschikbaar is. 

Meer informatie over Humanitas Rivierenland.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Foto: Anneke Hymen