‘Onze vereniging is een centraal punt in de wijk’

‘Onze vereniging is een centraal punt in de wijk’

“Iedereen is welkom bij buurt- en speeltuinvereniging De Binnenvree. We zijn een centraal punt in de buurt, letterlijk en figuurlijk want we zitten midden in de wijk. We betrekken alle bewoners bij onze vereniging zodat het echt leeft. Van jong tot oud.”

Geolocation

Drenthe, Coevoerden

2017
10.000,=

Zo vertelt secretaris Ginette Kok, die vrijwillig in het bestuur zit, dat de kinderen met Sint Maarten hun optocht beginnen bij een verzorgingstehuis in de wijk. "Op die manier komt de jongere en oudere generatie met elkaar in contact." Verder maken scholen uit de buurt gebruik van de buurt- en speeltuinvereniging. “Kinderen kunnen hier spelen, dat is onze belangrijkste functie. Ouders komen hier al met hun baby binnen en je ziet de kleintjes opgroeien”, vertelt 

Zeshonderd leden

De vereniging telt zeshonderd leden. Daarnaast zijn er zo’n 35 vrijwilligers actief. “De speeltuin is heel belangrijk voor de kinderen in de wijk Binnenvree in Coevorden. Soms zijn hier rond het buurthuis wel twintig tot dertig kinderen aan het spelen, terwijl hun ouders met elkaar aan het kletsen zijn.”

Activiteiten

“Daarnaast organiseren we ook allerlei activiteiten, zowel binnen als buiten ons clubgebouw of speeltuin. Voor kinderen hebben we bingo en knutselen, maar ook een kampeerweekend. Dan gaan we een weekend naar een kampeerboerderij. Met Pasen staat eieren zoeken centraal en is er voor de grotere kinderen een vossenjacht. Natuurlijk doen we ook aan Sinterklaas.”

Gezin

“Ook organiseren we activiteiten voor het hele gezin en voor de volwassenen. We hebben een gezinsfietstocht, een zeepkistenrace en we vieren Halloween. Daarnaast is er regelmatig bingo en een dart- en kaartavond.”

Verbindende rol

“Tijdens NLdoet helpen mensen uit de wijk om de speeltuin weer netjes en veilig te krijgen. De speeltoestellen worden opgeknapt zodat de speeltuin weer open kan. Ook dan raken mensen weer met elkaar aan de praat. We hebben echt een verbindende rol.”

Vernieuwing

De vereniging bestaat al sinds 1955. Eens in de zoveel jaar is het tijd voor vernieuwing. “Enkele jaren geleden is de binnenkant van het clubgebouw gerenoveerd. Toen hebben we onder meer een nieuwe keuken geplaatst en de toiletten aangepast. Sindsdien is er een toilet voor invaliden. Al deze veranderingen kwamen ook tot stand met geld van het Oranje Fonds.”

Duurzaam

“En nu is de buitenkant aan de beurt. We willen het gebouw toekomstbestendig maken. Volgens mij kwamen we zelfs op het idee door het Oranje Fonds. We zagen iets voorbijkomen over duurzaamheid en leefbaarheid. En het kan allemaal wel wat duurzamer. Daarom laten we nu zonnepanelen en een warmtepomp plaatsen. We hopen dat deze investering de kosten omlaaghaalt. Door de bijdrage weten we zeker dat onze vereniging meegaat met de tijd en inspeelt op de toekomst.”

Het Oranje Fonds steunt met een bedrag van € 10.000,=. Dat geld gaat naar de plaatsing van de zonnepanelen en de warmtepomp.

Meer informatie over Buurt- en Speeltuinvereniging De Binnenvree.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.