placeholder

‘Mensen die eenmaal in ons traject zitten, zijn opgelucht’

“Ik heb gezien dat mensen met plastic tassen vol met administratie binnenkwamen. Ze wisten niet meer hoe ze hun zaken op orde moesten krijgen.”

‘Mensen die eenmaal in ons traject zitten, zijn opgelucht’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Olst
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
30.000,=

“Deze mensen vroegen veel te laat hulp en daardoor raakten ze steeds verder in de problemen. Door het project Financiën de Baas krijgen kwetsbare inwoners van Olst-Wijhe met financiële problemen hulp en advies bij hun thuisadministratie”, vertelt directeur Angelieke Huisman van ut Huus voor Welzijn, Sport en Cultuur.

Samen met organisatie De Kern Maatschappelijke Dienstverlening werd het project opgericht. “Wij houden ons meer met de financiële kant bezig”, legt sociaal raadsvrouw Klaaske Heidemans uit. “We zetten de inkomsten en uitgaven op een rij, helpen bij het aanvragen van een uitkering of het wijzigen van de huurtoeslag. Het kan van alles zijn.”

Begeleiding

“Het project biedt een inloopspreekuur, maar ook structurele begeleiding. Dan komt een van onze vrijwilligers bij de mensen thuis. Hoe vaak ze elkaar zien is afhankelijk van de situatie. Bij ouderen komen ze bijvoorbeeld één keer in de maand langs om brieven in mappen te stoppen.”

Brieven

“Maar mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, hebben meer structurele hulp nodig. Zij krijgen veel brieven maar van hen kun je niet verwachten dat ze de taal van die ingewikkelde documenten begrijpen. Samen met een vrijwilliger kijken ze ernaar. Zo leren ze er gelijk van.”

Opgelucht

“Mensen die eenmaal in het traject zitten, zijn als het ware opgelucht. Dat vind ik zo mooi”, vult Angelieke aan. “Ze hebben weer het gevoel dat ze ertoe doen. Eerder kwamen ze hier wat schuchter binnen en daarna opeens zonder schroom. Deelnemers die weer wat lucht krijgen, maar nauwelijks een sociaal netwerk hebben, verwijzen we door naar ut Huus om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. Dan komen ze weer onder de mensen.”

Regeling

“Zo was er eens een vrouw die hier in tranen binnenkwam. Ze had een hoge belastingaanslag gekregen en wist niet wat ze moest doen. Ze stortte helemaal in”, vertelt Klaaske. ‘Uiteindelijk hebben we een regeling kunnen treffen met de Belastingdienst. Ook bij andere schuldeisers kwamen we tot een oplossing. Na een paar maanden had ze weer overzicht in haar financiën. Nu werkt ze bij het verzorgingshuis, via het vrijwilligerssteunpunt van ut Huus.”

Schamen

“Mensen kloppen te laat bij ons aan, omdat ze zich schamen voor hun financiële problemen. We zouden willen dat dat taboe verdwijnt, maar dat is best wel moeilijk. We hopen dat ze straks door onze naamsbekendheid en de positieve verhalen die ze horen, zich toch eerder bij ons melden. Het liefst bij de eerste tekenen dat het misgaat. Dat zou mooi zijn voor iedereen.”

Tip

Andere projecten die financiële steun willen aanvragen, kunnen volgens Angelieke het best de projectcheck doen. “En het is goed om even van tevoren contact te hebben om te toetsen wat wel of niet in aanmerking komt.”

Het Oranje Fonds steunt met € 30.000,=. Dat geld wordt onder meer gebruikt voor het trainen van de vrijwilligers en het ontwikkelen van een methodiek.

Meer informatie over Financiën de Baas.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.