placeholder

‘Mensen die anders alleen eten, komen nu samen’

“Laatst bleek dat een aantal mensen graag wil komen, maar ze durven ’s avonds niet alleen naar huis. Dus nu brengen en halen we ze zodat ze hier kunnen eten.”

‘Mensen die anders alleen eten, komen nu samen’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Maastricht
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
15.000,=

Student Mark (23) is een van de vrijwilligers die kookt voor en met buurtbewoners in Maastricht. “We proberen buurtbewoners met elkaar te verbinden. Mensen die anders alleen eten, komen nu gezellig samen.” Voor vijf euro krijgen ze een tweegangenmenu. “Ouderen die bijvoorbeeld niet meer voor zichzelf koken, krijgen nu een lekkere gezonde maaltijd.”

Buurthuisfunctie

Het is een van de projecten van Stichting Bureninitiatief, opgericht voor en door bewoners. “We hebben een soort buurthuisfunctie. We willen de saamhorigheid in de wijk terugbrengen. Onze activiteiten zijn gericht op sociale contacten, eenzaamheid en armoedebestrijding. Daarbij werken we samen met verschillende partijen. Zo houdt het sociaal team hier iedere week een spreekuur en is er iemand van sociale zaken”, vertelt voorzitter Maartje Mettrop-Vos.

Koffiehoek

Er is een handwerkcafé en drie keer in de week komen wijkbewoners koffie drinken. “Ik verheug me er altijd weer op om hier aanwezig te zijn”, zegt vrijwilligster Tiny (71) enthousiast. “De mensen kijken echt uit naar het moment dat de Koffiehoek er weer is, want er is behoefte aan contact. Zo hoorden we via een wijkverpleegkundige dat een vrouw van 98 jaar hier in de buurt niemand meer heeft. Ze is hier gekomen en heeft een superdag gehad.” Inmiddels is ze een vaste bezoeker en blij dat ze weer onder de mensen komt.

Gezelligheid

“Ook ik leer mensen beter kennen. En ik onderneem weleens wat met iemand die ik hier heb ontmoet. Dan gaan we bijvoorbeeld samen lunchen”, voegt Tiny toe. Mark benadrukt de gezelligheid. “Het is vanaf het moment dat ze binnenkomen gezellig. Er wordt tijdens het eten gekletst en gelachen. Eigenlijk valt het nooit stil. Ja, als de maaltijd net op tafel staat, maar dat is alleen maar een goed teken!”

Verbouwen

“Onder de noemer Fris en Fruitig krijgen mensen die onder de armoedegrens leven maandelijks gratis verzorgingsproducten”, vult Maartje aan. “Maar er is zoveel vraag naar onze activiteiten dat we ruimte te kort komen. In het pand zat eerder een kantoor met allemaal kleine ruimtes. Daardoor kunnen we hier geen grote groepen kwijt. Nu willen we de muren eruit halen zodat we meer plek hebben. Als het pand is verbouwd hoop ik dat we nog veel meer mensen blij kunnen maken.”

Tip

Maartje adviseert andere initiatieven om samen te werken. “Dan sta je altijd sterker. En let goed op bij welke organisatie je een aanvraag doet. Zorg voor een aanvraag op maat.”

De stichting krijgt € 15.000,= van het Oranje Fonds voor de verbouwing en nieuw meubilair.

Meer informatie over Stichting Buurtinitiatief.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.