placeholder

‘Ik hoef mij niet te verbergen om wat ik wel of niet kan’

“Door het Experience Lab is mijn kijk op het leven makkelijker geworden en zit ik lekkerder in mijn vel. Het heeft mijn ogen geopend en mij een veel fijner leven gegeven.”

 

‘Ik hoef mij niet te verbergen om wat ik wel of niet kan’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Amsterdam
Jaar:
2016
Toegekend bedrag:
160.000,=

Ruby (24) heeft de chronische ziekte Adult-Onset Still’s disease. “Een baan vinden met deze beperking is niet vanzelfsprekend.” Na een zoektocht op internet klopte ze aan bij Emma at Work. “We ondersteunen jongeren met een chronische fysieke aandoening naar werk. Dit doen we door trainingen en coaching aan te bieden en we koppelen jongeren aan werkgevers”, vertelt directeur Marlies van Hilten.

Coaching

“Met de jongeren gaan we in gesprek over hun wensen en dromen en daarna over hun beperking. In eerste instantie waren we vooral gericht op het vinden van een baan, maar op een gegeven moment zagen we dat er meer ondersteuning nodig was op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Zo ontstond het Experience Lab. Het biedt een-op-eencoaching en trainingen, voor het grootste deel door vrijwilligers.”

Ontwikkeling

Jongeren kunnen meedoen aan trainingen en workshops die zijn gericht op solliciteren en het ontdekken van hun talenten. “Maar er zijn ook programma’s waarin ze leren grenzen aan te geven en hun energie te bewaken”, legt Marlies uit. “We zijn nu dus niet meer alleen een intermediair voor werk, maar helpen ook bij de ontwikkeling van de jongeren.”

Open

Ruby vond het vanaf het eerste moment fijn dat ze bij de stichting open kon zijn over haar aandoening. “Al vrij snel kon ik op gesprek bij een grote werkgever. Ik heb alles uitgelegd over mijn ziekte en werd aangenomen op voorwaarde dat ik cursussen zou volgen om mezelf te accepteren. Daarom deed ik mee aan het Experience Lab.”

Professionals

“We werken veel met vrijwillige professionals die bijvoorbeeld hun eigen coaching praktijk hebben. Ze zijn geschoold en weten hoe het is om anderen te coachen”, gaat Marlies verder. “Iedere jongere heeft iets anders nodig. Ze krijgen dus een coach die bij hen past.”

Warm bad

Ruby leerde hoe ze zichzelf wil presenteren. “Ik hoef mij niet te verbergen om wie ik ben of om wat ik wel of niet kan. Maar ik heb vooral geleerd wat ik wil in het leven. Zo zat ik bij die werkgever eigenlijk niet op mijn plek. Maar ik was bang dat ik geen ander werk kon vinden. Daar worstelde ik mee. Praten met de coach voelde als een warm bad. Ze stelde de juiste vragen. Ik heb daar zoveel aan gehad.”

Maatschappij

Marlies wil het Experience Lab ook naar andere regio’s brengen. “Verder hoop ik dat jongeren ons vinden als ze ons nodig hebben. Ik hoor te vaak dat jongeren hadden gewild dat ze eerder van ons bestaan wisten. Dat vind ik zo zonde. Ze hebben al zo lang geworsteld met de ziekte en daarna met afgewezen worden. Het zou mooi zijn als ze tijdens of na de middelbare school al contact met ons opnemen. We willen dat ze zo snel mogelijk meedoen met de maatschappij.”

Dankbaar

Inmiddels heeft Ruby een werkplek gevonden die helemaal bij haar past, bij een oude werkgever. “Ik ben elke dag nog zó gelukkig. Door mijn angsten onder ogen te komen ben ik veel sterker geworden. Ik ben uitgegroeid tot de vrouw die ik wil zijn en Emma at Work dankbaar voor de persoon die ik nu ben.”

Het Oranje Fonds steun drie jaar met een totaalbedrag van € 160.000,=. Dat geld gaat volledig naar de (door)ontwikkeling van het Experience Lab.

Meer informatie over Emma at Work.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.