placeholder

‘Iedereen heeft recht op een goede werkplek’

“Het was fijn dat ik een helder beeld kreeg over wat ik kan en wil. Ik werd me bewust van mijn kwaliteiten en valkuilen. Als ik dan solliciteerde, kon ik de vragen beter beantwoorden.”

‘Iedereen heeft recht op een goede werkplek’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Oss
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
29.000,=

Jolanda (56) is een van de mensen die naar de bijeenkomsten van JobHulpMaatje in Oss ging. “Na 25 jaar zat ik door een reorganisatie zonder werk. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen, maar bleef ondertussen altijd zoeken naar een administratieve functie. Bij een presentatie voor langdurige werklozen hoorde ik over JobHulpMaatje.”

Trainingen

Het project is een initiatief van Stichting Met Elkaar, Oss tegen Armoede. “We helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan een baan”, vertelt voorzitter Mari Peters. “We bieden JobGroups trainingen. Een keer in de twee weken komen we samen. De deelnemers brengen in kaart wat ze willen en kunnen. Daarna begint de zoektocht naar een stageplaats of leerwerkplek.”

Vaardigheden

Jolanda vond ook een leerwerkplek. “Ik voelde me weer gewaardeerd om mijn kennis en vaardigheden. In de periode dat ik zonder werk zat, kreeg ik namelijk het gevoel dat je alleen meetelt als je een baan hebt. Dat vond ik heel vervelend.” Ze heeft nu een tijdelijke baan. “Maar ik ben nog wel bij JobHulpMaatje in beeld. Als deze functie stopt, wil ik weer ergens aan de slag.”

Samenwerking

Het grote verschil met andere JobHulp-projecten is de samenwerking met ondernemingen. “We bieden een totaalpakket”, zegt Mari. “We hebben werkgevers in ons netwerk benaderd en uitgelegd dat er mensen zijn die niet meer aan de bak komen, maar genoeg kwaliteiten hebben. We kijken of ze een stageplek hebben voor een van onze deelnemers. Het doel is altijd een duurzame baan.”

Maatschappelijk ondernemen

“Door bij ons aan te sluiten doen bedrijven dus echt aan maatschappelijk ondernemen. De werkgevers zien het inmiddels als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om voor deze groep werklozen te zorgen”, vertelt de voorzitter trots. Ook werkt de stichting nauw samen met leerwerkbedrijf R44. “Daar kunnen deelnemers allerlei dingen uitproberen om te ontdekken wat ze leuk vinden.”

Een-op-eenbegeleiding

Voor degenen die geen leerwerkplek vinden, schieten vrijwillige JobHulpMaatjes te hulp. “Het gaat om een-op-eenbegeleiding”, legt Mari uit. “Een maatje gaat eventueel mee op sollicitatiegesprek. Niet iedereen kan zichzelf goed presenteren, maar dat betekent niet dat hij of zij niet goed kan werken.”

Voorbeelden

De trainingen waren voor Jolanda al voldoende. “Maar ik had een werkritme. Ik kan me wel voorstellen dat die intensieve begeleiding voor sommige mensen prettig is. Door het bijwonen van de kleinschalige bijeenkomsten kan ik mezelf nu tijdens een sollicitatiegesprek beter presenteren. Zo leerde ik voorbeelden te noemen die mijn kwaliteiten onderbouwen. Je presentatie wordt veel beter als je gelooft wat je zegt."

Rugzak

Mari hoopt dat de methode waarbij ondernemers zich inzetten voor werklozen ook in andere steden wordt uitgerold. “Alleen een cursus bieden en iemand in zijn kracht zetten werkt niet. Het gaat wel om mensen met een rugzak. Maar iedereen doet ertoe. Iedereen heeft recht op een goede werkplek.”

Tip

Mari adviseert mensen die financiële steun aanvragen geduld te hebben. “Het heeft bij ons acht maanden geduurd. Maar iedereen die een mooi project heeft waarmee hij anderen op een structurele manier kan helpen, moet gewoon een plan maken en aankloppen bij het Oranje Fonds. Er is nog zoveel te doen.”

Het Oranje Fonds steunt drie jaar met een bedrag van € 29.000,=. Dat geld is onder meer bestemd voor personeelskosten, opleidingen van maatjes en coördinatoren en huisvesting.


Meer informatie over Stichting Met Elkaar, Oss tegen Armoede.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.