placeholder

‘Iedereen is anders, maar toch gelijk’

“Door dit taalprogramma leer ik veel nieuwe dingen. Ik kom één keer in de week. We praten over van alles, maar ik leer ook met de computer omgaan.”

‘Iedereen is anders, maar toch gelijk’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Leiden
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
43.500

Mihad (32) uit Syrië is een van de mensen die meedoet aan het Taalprogramma Nederlands voor vluchtelingen van de Vereniging Leidse Studenten Ekklesia. “Ik ben vorig jaar naar Nederland gekomen. Ik ben heel blij dat dit ik door dit programma de taal leer spreken.”

Noodopvang

“Een aantal jaar geleden kwamen er veel vluchtelingen naar Leiden. Ze kwamen terecht in een noodopvang maar hadden daar verder niets. Daarom bedachten we taalprojecten. De Nederlandse taal leren is heel belangrijk voor vluchtelingen, zeker als ze hier langer blijven”, vertelt secretaris Rob van den Boom.

Kwetsbare statushouders

Met dit derde project richt de vereniging zich op kwetsbare statushouders. “Mensen die weinig of geen opleiding hebben, alleen Arabisch spreken en niet bekend zijn met het westerse schrift. Daarnaast willen we moeders met jonge kinderen helpen. Zij blijven vanwege de kinderen vaak thuis en komen minder in aanraking met de Nederlandse taal.”

Informeel

“De meeste deelnemers gaan naar taalscholen. Daar gaat het vooral om grammatica en woorden. Er is te weinig ruimte om het Nederlands echt te oefenen. Bij ons komen ze in aanraking met Nederlanders en kunnen ze de taal in praktijk brengen. Er zijn conversatiegroepen waarbij twee vrijwillige coaches aanwezig zijn. Daarnaast hebben we taalmaatjes voor een-op-een begeleiding.” Onder de noemer taalmaaltjes wordt er samen gekookt en gegeten of zijn er uitstapjes naar musea of de bibliotheek.

Vooroordelen

Student Mara (22) is een van de veertig vrijwilligers. Als coach geeft ze les. “Ik zie het als een soort maatschappelijke verantwoordelijkheid om anderen te helpen. Ik vind het heel leuk dat ik in contact kom met een doelgroep die ik normaal niet makkelijk zou tegenkomen. Er zijn zoveel vooroordelen over vluchtelingen. Als je ze leert kennen besef je pas hoe ontzettend oneerlijk de negatieve berichtgeving is. Op het moment dat je gezellig met elkaar praat zie je dat iedereen anders is maar toch gelijk.”

Gezellig

Volgens Mara voelen de deelnemers zich vrij. “De sfeer is informeel en gezellig. Het is ook leuk dat je elkaar echt leert kennen. Je ziet elkaar elke week. Dan bouw je een band op. Je merkt ook dat ze het leuk vinden om te komen. Dat werkt aanstekelijk. Als je blije cursisten hebt, ben je als docent ook blij. Een enthousiaste sfeer is motiverend en belonend.”

Tip

Rob had tijdens het indienen van de aanvraag contact met het Oranje Fonds. “De medewerkster adviseerde om ook lokaal steun te zoeken. Nu hebben we geld gekregen van verschillende organisaties en is de steun veel beter verspreid. Bespreek je plan ook met andere mensen zodat je met een gedegen voorstel komt. En vergeet de details niet. Dat laat zien dat je er serieus mee bezig bent.”

Het Oranje Fonds stelt voor drie jaar een bedrag van € 43.500,= beschikbaar voor de financiering van de coördinator van het project.

Meer informatie over Vereniging Leidse Studenten Ekklesia.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.