placeholder

‘Hier ben je gewoon iemand die om de tuin geeft’

“Het is lekker dat ik door het werken in de tuin ook weer zelfvertrouwen heb gekregen. Ik ben door mijn ME beperkt belastbaar en dan zijn er weinig werkgevers die je willen hebben. Mijn zelfvertrouwen had dus een flinke deuk opgelopen. Hier word ik gewaardeerd door de bezoekers van de tuin en de mensen met wie ik samenwerk.”

‘Hier ben je gewoon iemand die om de tuin geeft’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Oosterbeek
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
30.000,=

De 41-jarige Frederik begon in 2010 als tuinhulp bij Tuin de Lage Oorsprong in Oosterbeek. Inmiddels is hij voorman. “Die titel vind ik iets te veel eer, maar ik mag op woensdag een clubje aansturen. Ik kwam hier in het kader van mijn re-integratietraject maar ben dus blijven hangen. Het is een fijne plek, met leuke collega’s en leuk werk.”

Bonte mix

Volgens Marielle Kempen, een van de initiatiefnemers, werken er 65 vrijwilligers in de tuin. “Bij de tuinploeg bieden we leerwerkplekken aan mensen met een beperking, maar ook steken ouderen, buurtbewoners, statushouders en wajong-jongeren hun handen uit de mouwen. Iemand van 86 jaar brengt nog koffie rond en maakt later een praatje met iemand uit Iran of Irak. Het is echt een bonte mix. En dat is juist zo ontzettend leuk. Hier heeft iedereen één doel: de tuin. Of je nu gastheer bent of rondleider. Je bent hier gewoon iemand die om de tuin geeft.”

Activiteiten

“De tuin is door en voor mensen gemaakt. Het is ontstaan uit betrokkenheid voor een plek die door de oorlog was verwoest. Er vinden vanaf het begin allerlei activiteiten plaats, van een buitenbioscoop tot theater- en muziekvoorstellingen. De tuin is er voor iedereen, van vrijwilligers, bezoekers tot andere stichtingen die hier iets willen organiseren.”

Tenten

Maar met slecht weer ontbraken de juiste voorzieningen. “Dan maakten we gebruik van tenten. Inmiddels zijn we bezig met het plaatsen van verschillende gebouwen. Zo hebben we in het voorjaar een kas geplaatst als uitwijkmogelijkheid voor culturele en andere tuinactiviteiten bij slecht weer. Vroeger moesten we een voorstelling gewoon stoppen als het ging regenen.”

Kapschuur

Daarnaast komt er een kapschuur. “In onze tuinploeg werken mensen met een beperking. Zij moeten in de winter weg. Door de komst van de kapschuur kunnen ze blijven en repareren ze in die maanden bijvoorbeeld materialen. Dat is een fijn idee. De winterstop had op sommigen een hele grote impact.” Ook Frederik mist zijn collega’s in de wintermaanden.

Oranjerie

Een oranjerie wordt uiteindelijk de plek die heel het jaar voor iedereen toegankelijk is. “Daardoor kan ons programma altijd doorgaan en kunnen ook kwetsbare groepen, zoals ouderen en dementerenden, altijd bij ons terecht. Door de komst van de gebouwen vallen alle beperkingen dus weg. Mensen weten dat ze kunnen blijven als het weer omslaat. 

Groene asielzoeker

“Eigenlijk zijn we van een groene asielzoeker in een tentenkamp veranderd in een prachtige tuin die jaarlijks 10.000 bezoekers trekt. En we verwachten dat dat er veel meer gaan worden. Onze plant die eerst onder de grond zat, is eindelijk aan het bloeien.”

Het Oranje Fonds draagt € 30.000,= bij aan de bouw van de kapschuur, de kas en de oranjerie.

Meer informatie over Stichting Tuin de Lage Oorsprong

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.