placeholder

‘Het is leuk om te zien dat ouders interesse tonen in voorlezen’

“Door het voorlezen van boeken leer ik verschillende kinderen en culturen kennen. Je merkt ook dat de gezinnen waar ik kom het echt nodig hebben.”

‘Het is leuk om te zien dat ouders interesse tonen in voorlezen’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Vlaardingen
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
11.250,=

Prashana (22) leest voor de VoorleesExpress vrijwillig voor aan kinderen met een taalachterstand. “Het gaat om kinderen van 2 tot 8 jaar die een taalachterstand hebben of dreigen te krijgen. De vrijwilliger komt een half jaar bij het gezin thuis om boekjes voor te lezen en samen met de ouders te werken aan taal en leesplezier”, zegt projectleider Rodischa van Engel van Stichting Aanzet. 

Animo

Rodischa is druk bezig met het opzetten van een editie in Schiedam. “In Rotterdam en Vlaardingen bestaat het al. De animo in Schiedam was zo groot dat we al zijn begonnen. Een stuk of zes gezinnen zijn een half jaar eerder aan de slag gegaan met de vrijwilligers die we al hadden. Inmiddels hebben we meer aanmeldingen dan voorlezers. Het is jammer dat we niet alle gezinnen in één keer kunnen helpen.”

Tips

De voorlezer komt één keer in de week bij een gezin thuis een uur voorlezen. “Het is voor de kinderen, maar de ouders zitten er ook bij. Zij krijgen tips om het ritueel over te nemen als de voorlezer na 20 weken niet meer langskomt.” 

Band

De vrijwilliger en het gezin bouwen in die tijd een band met elkaar op. “Na vijf bezoeken begin je een band te creëren. Het gezin is gewend aan je. Ze vinden het leuk dat je komt en willen niet dat je weer weggaat”, spreekt Prashana uit ervaring. 

Bibliotheek 

De voorlezer neemt het gezin ook mee naar de bibliotheek. “Ze krijgen een rondleiding en kunnen zich inschrijven. Veel ouders weten niet dat de bieb gratis is voor hun kinderen. Het is mooi dat ze door de vrijwilliger kennismaken met de bieb.”

Taalspelletjes

Naast lezen is er ook tijd voor taalspelletjes of het leren schrijven van woorden. “We laten allerlei dingen zien die de taalontwikkeling van het kind stimuleren.” En dat vindt Prashana juist zo leuk. “Ik vind het geweldig dat ik kinderen help bij het verbeteren van de taal.”

Boekjes in huis

“Uiteindelijk hopen we dat in ieder gezin in Schiedam boekjes in huis komen en dat ouders hun kinderen voorlezen”, gaat Rodischa verder. “Het is zo mooi om aan het eind van een traject te horen dat een ouder echt aan de slag is gegaan, een kind wat sneller leest of een bezoek aan de bieb behoort tot een vast ritueel.”

Raar

Prashana vindt het altijd weer jammer als het traject erop zit. “Het is voor iedereen wennen dat ik niet meer langskom. Het voelt iedere keer weer raar. De kinderen vinden het ook jammer wanneer het voorbij is.”

Vooruitgang

Ze raadt haar vrijwillige job graag aan anderen aan. “Het is zo leuk om te zien dat ouders erbij komen zitten, gezellig meedoen en interesse tonen. Achteraf hoor je vaak dat de school aangeeft dat er sprake is van vooruitgang. Dat voelt goed, daar doe je het voor. Je hoopt toch dat de ouders het oppakken. Zolang ik het kan doen, blijf ik het doen!”

Tip

Rodischa heeft een tip voor andere initiatieven die financiële steun willen aanvragen. "Ik adviseer mensen om te kijken naar de doelen van het fonds waar zij een aanvraag willen doen. Komt dit in grote geval overeen met het project, dan heb je grotere kans dat zij de aanvraag toezeggen omdat hun doelen daarop aansluiten!"

Het Oranje Fonds steunt drie jaar met een totaalbedrag van € 11.250,=. Dat geld gaat naar de start- en ontwikkelingskosten van het project.

Meer informatie over Stichting Aanzet.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.