placeholder

‘Het is lastig om Nederland te ontdekken als je alleen bent’

“De eerste keer dat ik haar zag was ze heel verlegen. Maar toen ik alleen met haar was, praatte ze aan een stuk door. Dat vond ik heel leuk om te zien. Ze kwam helemaal los.”

‘Het is lastig om Nederland te ontdekken als je alleen bent’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Assen
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
55.000,=

Kaylee (20) is een van de studenten die als maatje jonge nieuwkomers de weg wijst in de Nederlandse samenleving. “Nima is 17 jaar en komt uit Syrië. We kennen elkaar nog maar kort, want het project New@Home is in Groningen net begonnen. Ik ga een jaar lang iedere week iets met haar doen.”   

Kennismaken

Met dit project willen we het netwerk van jonge nieuwkomers tussen de 12 en 18 jaar vergroten en ze laten kennismaken met onze maatschappij. Ze gaan naar internationale schakelklassen die hen voorbereiden op het Nederlandse onderwijssysteem, maar na schooltijd slaat de verveling toe”, legt projectleider Krista Russchen van stichting Solidair Groningen & Drenthe uit Assen uit. 

Integratie

Een maatje helpt de jongeren met het doorbreken van het sociaal isolement en hun integratie. “Het is lastig om ons land te ontdekken als je alleen bent. Het is namelijk best eng om Nederlands te spreken als je dat niet goed kan of te reizen met het openbaar vervoer als je dat nog nooit hebt gedaan.” 

Sociale opleidingen

De maatjes zijn studenten van sociale opleidingen als maatschappelijke zorg en orthopedagogiek. “Ik moet voor mijn studie Social works een soort stage lopen. Toen ik dit project zag, werd ik nieuwsgierig. Ik heb nog nooit met deze doelgroep gewerkt en het lijkt me heel interessant”, zegt Kaylee.

Vriend en hulpverlener

“Op school hebben ze vrienden, maar dat zijn allemaal mensen die net in Nederland zijn”, gaat ze verder. “Als maatje zit je tussen een vriend en een hulpverlener in. Ik spreek ook wekelijks af met Farouk. Hij is 17 jaar en komt uit Guinee. Hij is heel enthousiast en erg geïnteresseerd in mij. Hij is zich er echt van bewust dat ik iets voor hem kan betekenen.” 

Doelen

De nieuwkomers geven namelijk aan welke doelen ze willen bereiken in het jaar dat ze zijn gekoppeld aan een maatje. “Uit de pilot bleek dat de hulpvragen erg uiteenlopen”, vertelt Krista. “De een wil zich aansluiten bij een sportvereniging, de ander wil hulp bij het vinden van een bijbaan.”

Verjaardag

“Dit jaar wil een meisje uit Guinee dolgraag met de trein. Zij gaat nu op haar verjaardag met een maatje naar Amsterdam. Ook heb ik onlangs een intakegesprek gehad met een jongen die vorig jaar in een internationale schakelklas zat. Hij wil nu een maatje zijn. Dat vind ik zo mooi. Hij heeft zoveel meegemaakt, weet hoe het is om in een nieuw land te komen en wil graag anderen helpen.”

Bijzonder contact

De methodiek is niet nieuw. Het project draait onder meer in Leeuwarden. “Uiteindelijk hopen we dat nieuwkomers overal hun plekje weten te vinden.” De ontmoetingen zijn volgens Krista het mooist. “Er ontstaat iedere keer weer een bijzonder contact tussen mensen die elkaar niet kennen. Dat is prachtig. Ook is er sprake van een stukje wederkerigheid, want de koppels leren allerlei dingen van elkaar.” 

Eigen benen

“Het belangrijkste is dat de nieuwkomers aan het eind van het traject meer zelfvertrouwen hebben, meer weten over Nederland en dat hun sociale netwerk is gegroeid. En dat ze door hun maatje meer op hun eigen benen staan. Voor de maatjes is het heel leuk dat ze daar hun steentje aan hebben bijgedragen.”

Tip

Initiatiefnemers die een aanvraag willen indienen voor financiële steun, moeten vooral in het project geloven, zegt Krista. “Als je zeker weet dat het een goed project is en je hebt er vertrouwen in, dan weet je dat vanzelf te vertalen.” 

De stichting krijgt voor drie jaar € 55.000,= voor de projectkosten. 

Meer informatie over Stichting Solidair Groningen & Drenthe.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.