placeholder

‘Het gemeenschapshuis heeft een maatschappelijke functie’

"Ik zou niet weten waar we naartoe moeten als er geen gemeenschapshuis zou zijn. Vooral voor de ouderen is er in het dorp geen andere plek. Er zijn wel twee cafés maar dat is toch anders. In het gemeenschapshuis kan iedereen terecht, zowel jong als oud.”

‘Het gemeenschapshuis heeft een maatschappelijke functie’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Munstergeleen
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
25.000,=

Paul Verkuijl is een vaste bezoeker van het dorpshuis in het Limburgse Munstergeleen. “Als lid van de carnavalsvereniging maar ook als voorzitter van ouderenbond KBO Munstergeleen kom ik er vaak. In ons dorp is sprake van vergrijzing. Eenzaamheid bestrijden is dan ook erg belangrijk. Het organiseren van activiteiten in het gemeenschapshuis draagt daaraan bij."

Aandacht

“Er zijn mensen van 70 en 80 die zichzelf prima redden, maar er is ook een groep die wat meer aandacht nodig heeft. Die mensen proberen we op woensdagmiddag in het gemeenschapshuis te krijgen”, vult penningmeester Leo Happel van Stichting Gemeenschapshuis het Trefpunt aan.

Verenigingen

“Het opvangen van ouderen is de laatste jaren een van onze aandachtspunten, maar het gemeenschapshuis wordt ook gebruikt door alle verenigingen uit Munstergeleen. We zijn het beste gemeenschapshuis qua bezetting in de omgeving. Het heeft echt een maatschappelijke functie.”

Eetavond

Het gebouw is de thuisbasis voor diverse groepen. “De fanfarevereniging, met een paar honderd leden, is een van de vaste bezoekers. Net als de dansclub. Ook komen er wekelijks zo’n zeventig tot tachtig ouderen en tijdens de maandelijkse eetavond schuiven 150 mensen aan.”

Bibliotheek

Binnenkort is er plek voor nog meer bedrijvigheid. “We hebben de voormalige bibliotheek die aan het gemeenschapshuis vast zit overgenomen. Die stond leeg. Nu hebben wij er 416 m2 bij. We willen het omvormen tot een multifunctionele ruimte. Dat geeft ons de mogelijkheid om het ook aan anderen aan te bieden.”

Flexibel

Het is een grote ruimte, maar niet geschikt voor activiteiten die wat kleinschaliger zijn zoals het geven van cursussen.” Het is dan ook nodig om de ruimte aan te passen. “Dat doen we door het plaatsen van schuifwanden. Daardoor zijn we flexibel in de ruimtes die we ter beschikking kunnen stellen. De gymnastiekvereniging en de bridgeclub hebben zich al aangemeld.”

Aanwinst

Ook Paul is blij met de extra ruimte. "Het is een aanwinst. Daar is, met hulp van de vrijwilligers, echt iets van te maken. En we hebben heel wat vrijwilligers die zich inzetten voor het dorp. Dankzij hen is het een bloeiende gemeenschap en daar zijn we allemaal erg trots op.”

Tip

Voor het indienen van een aanvraag is het verstandig om een omlijnd plan te hebben, vindt Leo. “De doelstelling moet duidelijk zijn. Beantwoord ook goed de financieringsvraag. Je moet wel aantonen dat je eigen bijdrage adequaat is en in verhouding staat tot wat anderen mogelijk leveren.”

De stichting krijgt van het Oranje Fonds € 25.000,= voor de herinrichting. Het geld gaat onder meer naar meubilair, gordijnen, een goed internetnetwerk en vloerbedekking.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.