placeholder

‘Het doet me goed dat ze weet dat ze niet meer alleen is’

“Haar zien opbloeien vind ik het mooist. En dat je merkt dat ze vertrouwen krijgt. Ze ziet dingen weer positief en heeft het gevoel dat er wel mensen zijn die om haar geven.”

‘Het doet me goed dat ze weet dat ze niet meer alleen is’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Eindhoven
Jaar:
2016
Toegekend bedrag:
43.045,=

Jaleesa (29) is een maatje van een jongere met flink wat bagage. Ze doet als vrijwilliger mee aan het maatjesproject Humanitas Jeugdsupport in Eindhoven. “Er was gelijk een klik. Ik heb in het begin laten merken dat ik zelf ook heel wat heb meegemaakt. Dat zorgt voor wederzijds begrip.”

Fundament

“Weinig jongeren die te maken hebben met Jeugdzorg kennen exclusief een-op-eencontact, iemand die vrijwillig kiest om met hen op te trekken. Door in hen te investeren krijgen ze het gevoel dat ze ertoe doen en neemt hun zelfvertrouwen toe. We bouwen zo aan een fundament waaraan ze hopelijk de rest van hun leven iets hebben”, legt projectcoördinator Humanitas Jeugdsupport Esther Manders uit.

Moeilijke tijden

“Door dit maatjesproject kunnen bijvoorbeeld risicomeiden, slachtoffers van loverboys, jongeren uit de Jeugdzorg en vluchtelingen bij iemand terecht voor een luisterend oor, praktische steun en ontspanning.”

Aantrek- en afstootgedrag

De vrijwilligers zijn tussen de 18 en 45 jaar. “Ze krijgen trainingen hoe ze met de doelgroep moeten omgaan. Sommige jongeren kunnen niet allemaal dankbaarheid tonen. Soms vertonen ze ook aantrek- en afstootgedrag omdat er nog veel problemen zijn en ze het lastig vinden iemand echt toe te laten. Maar het maatje gaat niet weg. Die blijft, ook in moeilijke tijden.”

Vriendschap

Het koppel ziet elkaar een jaar lang, in ieder geval één keer in de twee weken. “Zwemmen, samen koken, naar de film, lunchen, gewoon kletsen. We doen van alles”, vertelt Jaleesa. “Het voelt echt als een soort vriendschap. Ik merk aan kleine dingen dat ze blij met me is. Dan belt ze spontaan op om iets te vertellen of vraagt wanneer we weer afspreken. Ze heeft niet meer het gevoel dat ze alleen is en dat doet me heel erg goed.”

Sociale oefengroepjes

"We proberen ook jongeren binnen ons project bij elkaar te brengen. We hoorden geluiden dat ze graag nieuwe of andere vrienden willen, maar niet weten hoe ze een vriendschap moeten opbouwen óf vooral vasthouden. Een vrijwilliger begeleidt de sociale oefengroepjes en uiteindelijk gaan ze het zelf doen. Wij kijken welke jongeren bij elkaar passen”, gaat Esther verder.

Wal en schip

“Door veranderingen in het beleid op het gebied van Jeugdzorg kunnen sommige jongeren niet meer meedoen. Zowel de instellingen als de gemeente waarin ze wonen willen niet betalen voor het maatjesproject. Zij vallen dus tussen wal en schip. Wij willen alle kwetsbare jongeren een maatje bieden, ongeacht hun woon- of verblijfplaats.”

Hart

Jaleesa weet zeker dat ze na een jaar contact houdt met haar jongere. “Officieel trek je een jaar met elkaar op, maar ik heb al tegen haar gezegd dat ik niet van plan ben het contact te verbreken. Ze heeft een plekje in mijn hart gekregen.”

Tip

Esthers advies voor mensen die bezig zijn met een project en mogelijk een aanvraag willen indienen: “Heb voor jezelf helder voor wie je het wilt doen, met welke intentie je aan dit project begint én geloof erin. Laat eerst je hart spreken en vertaal het daarna in concrete stappen en doelstellingen. Dan heeft het fundament en een grote kans van slagen! En kun je optimaal genieten als het lukt.”

Het Oranje Fonds steunt drie jaar met € 43.045,=. Dat geld is voor de pilot sociaal oefengroepjes en voor de jongeren die tussen wal en schip vallen en nu mee kunnen doen aan het maatjesproject.

Meer informatie over Humanitas Jeugdsupport.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.

Wil je ook iemands maatje worden?

Noot: op de foto is niet Jaleesa te zien.