placeholder

‘Een nieuwkomer integreert beter met een maatje’

"Enkele Somalische meiden stapten uit hun comfortzone toen ze zelf in de bieb hun lidmaatschap regelden. Dat was voor hen een van de mijlpalen in dit maatjesproject.”

‘Een nieuwkomer integreert beter met een maatje’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Leeuwarden
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
40.000,=

De nieuwkomers leerden door een Nederlands maatje dat ze hier zelf dingen kunnen regelen. “En dat is precies wat we met New@Home willen bereiken. Nieuwkomers tussen de 12 en 20 jaar die naar Internationale Schakelklassen (ISK) gaan, beter laten integreren door een Nederlands maatje”, vertelt Caroline Doelman over maatjesproject New@Home van Solidair Friesland.

Maatje

Volgens Caroline willen jongeren die nieuw in Nederland zijn, graag contact met Nederlanders maar hebben ze daar niet altijd de mogelijkheden voor. “Daarom koppelen wij ze aan studenten of vrijwilligers tussen de 18 en 30 jaar. De deelnemers kunnen vluchtelingen zijn uit Syrië of Eritrea, maar ook kinderen uit anderen landen die zijn verhuisd omdat de ouders hier werken. Tijdens de pilot deden jongeren uit Syrië, Eritrea en Somalië, maar ook Israël en China mee.”

Leuke dingen

Wekelijks spreken de duo’s af. “Ze ondernemen leuke dingen en zijn tegelijkertijd met de taal en de cultuurverschillen bezig. Ze praten vooral veel samen, maar bakken ook koekjes, kopen tweedehands kleding, leiden elkaar rond door de stad, gaan picknicken en luisteren samen naar muziek. Ook krijgen de nieuwkomers hulp bij hun schoolcarrière. Door contact met het maatje doorbreken we hun sociaal isolement en werken ze samen aan een nieuw bestaan.”

Steun

De vrijwilliger is een steun maar leert zelf ook van de ontmoetingen. “Uit de pilot in Leeuwarden, die plaatsvond met de ISK Leeuwarden/St. Annaparochie, bleek dat de maatjes het heel boeiend vinden om met een andere cultuur in contact te komen. In het begin vroegen ze zich wel af wat ze met hun ‘nieuwe vriend’ konden doen, maar uiteindelijk gaat het vanzelf.”

Persoonlijke ontwikkeling

De nieuwkomers leren niet alleen praktische dingen, maar maken ook een persoonlijke ontwikkeling mee. “Een meisje leerde door dit project dat het in het leven niet alleen om school draait.” Bij een van de koppels kwam een nieuwkomer zijn afspraken niet na.

Een jaar

Nu de korte pilot voorbij is, is het tijd voor het echte werk. “De twee worden een jaar aan elkaar gekoppeld. We willen het eerste jaar ruim twintig matches maken. De maatjes krijgen vooraf een training en tijdens het traject coaching. Daarnaast organiseren we intervisiebijeenkomsten waar maatjes ervaringen kunnen uitwisselen. En we streven naar vier gezamenlijke activiteiten voor alle deelnemers zodat iedereen elkaar leert kennen.”

Aanvraag

Door onder meer steun van het Oranje Fonds is het mogelijk om het project uit te voeren. Caroline besloot na een tip om de aanvraag in te dienen. “Het Oranje Fonds financiert vaak maatjesprojecten dus trokken we de stoute schoenen aan. Bij het indienen van de aanvraag is het belangrijk dat je weet waar je voor staat en wat je doelen zijn. De procedure duurt ook best lang dus begin ruim op tijd”, adviseert ze.

Het Oranje Fonds steunt New@Home met € 40.000,=. Dat geld gaat onder meer naar begeleiding van de maatjes, intervisiebijeenkomsten en onkostenvergoeding.

Meer informatie over Solidair Friesland.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.