placeholder

‘Een 17-jarige vluchteling weet nog niet hoe DigiD werkt’

“Een 17-jarige vluchteling die 18 jaar wordt en dan wordt geacht volledig zelfstandig te zijn, weet nog niet hoe DigiD werkt. Hij heeft geen idee hoe hij belastingaangifte moet doen. Wij willen de kloof tussen begeleid wonen naar volledig zelfstandig wonen verkleinen.”

‘Een 17-jarige vluchteling weet nog niet hoe DigiD werkt’
Bekijk op de kaart
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
27.500,=

Minderjarige vluchtelingen in Lelystad krijgen dan ook hulp om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. “Dat doen we onder meer door ze te koppelen aan een maatje. Hoe eerder je begint met maatschappelijke begeleiding, hoe soepeler de overgang. Een vrijwillige coach bereidt hen voor op wat er op hen afkomt als ze 18 jaar worden en de sleutel van hun huis ontvangen”, vertelt Michel Langereis van Stichting Welzijn Lelystad.

Huishoudboekje

“Ze kijken samen wat er nodig is. Van het verbeteren van de taal tot het maken van een huishoudboekje. Want als je zelfstandig woont, krijg je vaste lasten. Dan is er dus ook een bijbaantje nodig. Het zijn voor ons vanzelfsprekende dingen. Zo komt tegenwoordig je ziektekostennota in je mailbox terecht. Als je dat niet weet, dan heb je op een gegeven moment een probleem.”

Groep

Naast individuele begeleiding door vrijwilligers wil de stichting de jongeren ook bij elkaar brengen. “In de groep kunnen ze ervaringen en kennis delen, leren ze nieuwe mensen kennen en kunnen ze meedoen aan maandelijkse themabijeenkomsten. Over onderwerpen als budgetteren, maar ook leuke dingen als muziek maken. We bieden activiteiten waarbij ze hun talenten kunnen ontdekken.”

Meedoen

“Uiteindelijk willen we dat ze deel uitmaken van de samenleving in Lelystad. Maar om dat te bereiken is het belangrijk eerst het zakelijke verhaal op orde te hebben. Pas dan kun je op een ontspannen manier meedoen. Dus eerst je huishoudboekje, die bijbaan en daarna verder werken aan je geluk en welzijn. Op het moment dat je problemen aan je hoofd hebt of je niet eens boodschappen kunt doen in de goedkoopste winkel, dan is er weinig ruimte voor ontplooiing of aansluiting in de samenleving.”

Het Oranje Fonds steunt met een bedrag van € 27.500,=. Dat geld gaat naar personeelskosten.

Meer informatie over Stichting Welzijn Lelystad.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.