‘Door zingen leren vluchtelingen onze taal en cultuur kennen’

‘Door zingen leren vluchtelingen onze taal en cultuur kennen’

“Muziek werkt verbindend. En zeker bij dit nieuwe project: inwoners van Geldermalsen zingen niet alleen Nederlandse liedjes met vluchtelingen, maar ook met andere mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.”

Geolocation

Gelderland, Geldermalsen

2017
2000,=

“Zingen is een goede manier om de taal sneller onder de knie te krijgen. Door Zing Nederlands met ons! leren de deelnemers tegelijkertijd de Nederlandse cultuur kennen, want de onderwerpen van de liedjes dienen als gespreksstof. Ook thema’s die misschien gevoelig liggen, komen voorbij. We mijden geen enkel onderwerp, want we willen alles bespreekbaar maken. Maar minstens zo belangrijk is dat mensen elkaar ontmoeten en het gezellig hebben”, vertelt voorzitter Marijke van den Bosch van Stichting Integreren doe je samen.

Welkom

“Ons burgerinitiatief wil vluchtelingen een welkom gevoel geven in onze gemeente. We bieden praktische hulp en springen vaak in op dingen die op ons pad komen of werken samen met anderen om elkaar te versterken.”

Spin

“Eigenlijk zijn we een spin in het web die met hart en ziel initiatieven aan elkaar verbindt. Laatst was er een natuurwandeling van IVN. Wij brachten binnen vier dagen een kleine vijftig kinderen en volwassen statushouders en Nederlanders op de been. We eindigden in een speeltuin met een hapje en drankje. Het was een hartstikke mooie afsluiting van de zomervakantie.”

Fietslessen

“Ook organiseren we zelf activiteiten om de integratie te bevorderen. Zo willen we iets doen aan de verkeersveiligheid en fietslessen voor vrouwen realiseren. Onder vluchtelingen zie je mannen en kinderen vaak wel fietsen, maar ze kennen niet altijd alle verkeersregels. Veel vrouwen durven niet te fietsen of kunnen het niet. Wij vinden dat fietsen hoort bij de integratie. Het geeft je zoveel mogelijkheden als je niet alles lopend hoeft te doen.”

Ambassadeur

“De vrouwen die wel al fietsen en het als een verworvenheid beschouwen willen we inzetten om andere dames te werven. Zij kunnen als een soort ambassadeur vrouwen die ze tegenkomen bij onze andere activiteiten zoals een wandelgroep over de streep trekken. Met de bijdrage van het Oranje Fonds laten we een instructeur komen van Veilig Verkeer Nederland en kunnen we enkele lage instapfietsen aanschaffen.”

Picknicktafels

“Tot slot hebben we picknicktafels aangeschaft. We hadden al een partytent. Nu kunnen we er bij onze eigen activiteiten en bij die van anderen gebruik van maken. Ze zijn al meerdere keren van pas gekomen, bijvoorbeeld bij pannenkoekendag, een voetbaltoernooi en een kinderspeelmiddag van Stichting Help Elkaar waar ook statushouders welkom waren. Door onze tafels kon iedereen lekker aanschuiven en met elkaar kletsen.”

Inhaken

“Onze kracht is dat we vanuit ons eigen netwerk dingen oppikken. We maken liever geen lange termijnplanning, maar haken in op dingen die we signaleren. We staan tussen de mensen in. Dat was wel moeilijk om uit te leggen bij de aanvraag voor het Oranje Fonds. In de aanvraag moet je concreet maken wat je doet. Maar we kunnen geen uitgebreid jaarplan laten zien.”

Flexibel

“We haken aan bij andere initiatieven om ze te versterken en waar we het nodig vinden organiseren we eigen activiteiten, zoals Zing Nederlands met ons! en de fietslessen. Het was dus best een moeilijk proces omdat het bij ons juist draait om snel, flexibel en informeel zijn. Uiteindelijk is het gelukt en daar zijn we heel blij mee!”

Het Oranje Fonds steunt met € 2000,=. Het grootste deel gaat naar Zing Nederlands met ons!.

Meer informatie over Stichting Integreren doe je samen.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.