placeholder

‘Door onze buurtauto komen ouderen de deur weer uit’

“Het is heel fijn dat ouderen met onze buurtauto naar een kennis worden gebracht of naar het buurtcentrum om even te relaxen. Of gewoon even naar buiten. Ze komen de deur weer uit.”

‘Door onze buurtauto komen ouderen de deur weer uit’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Almere
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
10.000,=

“Onze elektrische wagen met de naam Het Vaartje vervoert ouderen die in de wijk Tussen de Vaarten in Almere wonen. De buurtmobiel is alleen bedoeld voor korte ritjes in de wijk, bijvoorbeeld naar het gezondheidscentrum, het buurtcentrum, de supermarkt of een kennis”, vertelt wijkwerker en opbouwwerker Lucia Dam-Fer van stichting De Schoor. 

Geduld

“In eerste instantie wilden we twee elektrische golfkarren aanschaffen om de wijkbewoners te vervoeren, maar na onderzoek bleek dat een auto een beter idee was. Vrij vlot boden mensen zich aan als chauffeur. Ze moesten even geduld hebben, want de wagen was er toen nog niet!” 

Sociaal

“Onze chauffeurs zijn heel sociaal. Ze zitten niet in de auto te wachten tot de oudere klaar is. Ze helpen bijvoorbeeld met boodschappen doen: ze sjouwen de tassen en brengen het naar binnen. Ze bieden een luisterend oor, denken mee en ondersteunen de ouderen. Dat is het mooie van Het Vaartje.”

Eenzaam

De vervoersdienst is een samenwerkingsproject waarbij de wijkwerker en wijkverpleging de eenzame ouderen hebben opgespoord. “Door de auto komen ze naar activiteiten in het buurtcentrum. Daar ontmoeten ze andere mensen.”

Samen 70+

Elkaar ontmoeten is precies wat initiatiefnemer ‘Samen 70+’ wil bereiken. “De seniorengroep bestaat uit een aantal ouderen van 70 jaar en ouder. Ze komen iedere week samen in het buurtcentrum. Voorheen gingen ze nergens naartoe en waren ze eenzaam. Nu spelen ze spelletjes, doen ze boodschappen en eten samen.”

Vriendschappen

Volgens Lucia is de eenzaamheid onder deze groep sterk verminderd. “Er zijn ook vriendschappen ontstaan. Twee oudere vrouwen die zich eenzaam voelden, bleken naast elkaar te wonen. Ze hebben elkaar hier ontmoet en spreken nu wekelijks af om van alles te doen.”

Reserveren

De ouderen bellen naar een speciaal nummer of sturen een e-mail om een ritje te reserveren. “Toen de supermarkt ging verbouwen, moesten bewoners naar een andere supermarkt. Voor sommigen was 800 meter te ver lopen. Dankzij Het Vaartje konden ze toch boodschappen doen.”

Vriend

Mensen die Het Vaartje een warm hart toedragen kunnen vriend worden. “We hopen dat wijkbewoners dit maatschappelijke initiatief willen steunen zodat de vervoersdienst kan blijven bestaan. Verder willen we dat het initiatief iets wordt van de bewoners, voor de bewoners en door de bewoners. Het zou mooi zijn als zij het onderling gaan regelen.”

Verbindingen

“Als Het Vaartje verdwijnt ben ik bang dat een aantal mensen niet meer naar de activiteiten in het buurtcentrum komt. Ik ben bang dat de eenzaamheid weer toeneemt. En ik ben bang dat er geen verbindingen meer zullen ontstaan, want door Het Vaartje leert men elkaar kennen.” 

Tip

Lucia adviseert mensen met een sociaal project zeker een aanvraag voor financiële steun in te dienen bij het Oranje Fonds. “Het fonds is er voor maatschappelijke projecten. Als je denkt dat een project fijn zou zijn voor bewoners en het zorgt voor zelfredzaamheid, schroom dan niet en dien een aanvraag in.”

De realisatie van Het Vaartje is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van € 10.000,=  van het Oranje Fonds. 

Meer informatie over De Schoor.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.