placeholder

‘Door mijn SchuldHulpMaatje heb ik ook weer sociaal contact’

“Samen met mijn maatje bekijken we mijn budget, uitgaven en waar ik nog meer kan besparen. Zijn bezoek is niet alleen fijn omdat hij me helpt met de financiën, maar ook omdat ik weer sociaal contact heb. Ik ben alleen en krijg verder geen bezoek.”

‘Door mijn SchuldHulpMaatje heb ik ook weer sociaal contact’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Utrecht
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
52.500,=

De 42-jarige Jeroen is een van de mensen die hulp krijgt van SchuldHulpMaatje Utrecht. Hij wenst voor iedereen met financiële problemen zo’n buddy. “Mijn financiële situatie is niet veranderd maar ik kan het psychisch wel beter aan. Ik ben minder gestrest omdat ik nu hulp krijg bij het doen van inkopen en besparingen.”

Koppelen

“Als stichting Stiltecentrum Hoog Catharijne coördineren we sinds 2012 het project. We koppelen mensen met financiële problemen aan een vrijwilliger die hen bijvoorbeeld helpt met de administratie”, vertelt coördinator Wim Althuis.

Jonge mensen

“Vroeger zag je armoede vooral in bekende wijken of bij bepaalde doelgroepen, maar tijdens de crisis werden ook andere mensen geraakt. Tegenwoordig vinden jonge mensen het heel normaal om rood te staan. Ze groeien ermee op, maar het kan al het begin zijn van een schuldprobleem. Maar een echtscheiding kan er ook voor zorgen dat iemand in de financiële problemen komt.”

Huursubsidie

Jeroen kreeg schulden toen bleek dat hij voor zijn huis helemaal geen huursubsidie kreeg. “Na begeleid wonen kreeg ik met voorrang een huis toegewezen. Als ik de woning zou weigeren zou ik onderaan de lijst komen. Maar een verhuizing kost geld én ik bleek opeens geen huursubsidie te krijgen. En dan hang je. Ik heb nooit schulden gehad. Als ik dit had geweten, had ik het anders gedaan.”

Inloopspreekuren

“Er zijn veel mensen met financiële problemen, maar er zijn ook veel mensen die hun medemens willen steunen”, zegt Wim. “Om nog meer hulpvragers te kunnen helpen, willen we het project naar een hoger niveau tillen. Tegenwoordig zijn we al aanwezig in achterstandswijken zodat mensen makkelijk bij ons kunnen binnenlopen. Maar we willen nog meer van deze wijkfilialen met laagdrempelige inloopspreekuren realiseren. We denken aan zes plaatsen in de stad waar we zeven momenten in de week aanwezig zijn.”

Aanmoedigen

“De vrijwillige maatjes hoeven niet alles van financiën te weten. Het echte werk is volhouden en mensen blijven aanmoedigen zodat ze een nieuwe start kunnen maken. Het is prachtig om te zien dat een maatje vijf jaar lang met een gezin optrekt die vanuit de financiële ellende opklimt naar een schuldenvrij bestaan. Dat soort verhalen maken het project waardevol.”

Coördinatoren

Momenteel zijn er vijftig maatjes maar de stichting maakt enorme sprongen. “Aan het eind van 2017 zijn er zeker zeventig maatjes. We timmeren hard aan de weg. Het is dan ook nodig om de organisatie verder uit te bouwen. De ideeën zijn er, de maatjes zijn er en de mensen met problemen zijn er. Daarom wil ik ervaren maatjes opleiden tot coördinatoren. En dat is precies waarom we de steun van het Oranje Fonds nodig hebben.”

Aandacht

Wim wil namelijk niet dat de organisatie afhankelijk is van hem. “De organisatie moet ook kunnen draaien zonder mij. Dus hebben we meer vrijwillige kaderleden nodig. We willen nog meer maatjes werven en trainen en de ureninzet van de projectleider verruimen. Dat kost niet alleen geld, maar ook tijd en aandacht. Uiteindelijk moet alles overdraagbaar zijn.”

Fondsenwerving

De professionalisering van de organisatie zorgt er ook voor dat er nieuwe vrijwilliger functies ontstaan. “Werken met vrijwilligers is altijd onze intentie. Vrijwilligers kunnen beter helpen dan iemand die al druk is met andere zaken. En een maatjesproject kost veel tijd en begeleiding. We willen ook mensen aantrekken die zorgen voor fondsenwerving en de begeleiding van de inloop.”

Geduld

Bij het invullen van de aanvraag voor het Oranje Fonds merkte Wim al snel dat fondsenwerving een vak is. “Je moet er geduld en energie voor hebben. Zoek daarom iemand die het leuk vindt om te doen. Zorg er ook voor dat je plan zo in elkaar zit dat je niet per se afhankelijk bent van het fonds. Want dan moet je eerst wachten totdat je iets hoort en dat kan soms best lang duren. En onthoud, nooit geschoten is altijd mis. Samen kom je verder!”

Het Oranje Fonds steunt de stichting voor drie jaar met een totaalbedrag van € 52.000,=. Een deel van het geld gaat naar uitbreiding van het personeelsbestand en de training van vrijwilligers.

Meer informatie over SchuldHulpMaatje Utrecht.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.