placeholder

‘De vriendschap met Fares en zijn gezin is een verrijking’

“We hebben Koningsdag gevierd met Fares en zijn gezin. En tijdens de ramadan kwamen wij in de avonduren langs om samen te eten. Ik vind het leuk dat ik iets kan betekenen voor een familie die is gevlucht uit Syrië.”

‘De vriendschap met Fares en zijn gezin is een verrijking’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Veenendaal
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
13.500,=

Alicia van Leeuwen (27) en haar man doen mee aan het project een Gastgezin voor een Vluchteling in Veenendaal. “De eerste ontmoeting was heel speciaal. Ik vond het wel spannend, want je kent elkaar helemaal niet. Je weet ook niet wat ze hebben meegemaakt. Toch hadden we direct een klik. Ik ben heel blij dat we deze stap hebben gezet.”

Levensfase

Ook Fares Allaboud (27) vindt het fijn dat hij Alicia en haar familie heeft leren kennen. Ze hebben allebei een kindje van bijna twee en zitten dus in dezelfde levensfase. Samen doen de gezinnen allerlei dingen. “Ik vind alles wat we doen erg leuk. Koningsdag was wel heel leuk, dat was echt heel Nederlands.” Alicia vult aan dat ze ook een keer hebben getennist en naar de dierentuin zijn geweest.

Maatje

“Het gaat echt om laagdrempelige, ontspannende dingen die je ook met vrienden doet”, legt projectcoördinator Annemarie van Kempen van Gastgezin voor een vluchteling in Veenendaal uit. “Als maatje van een statushouder spreek je een jaar lang minstens één keer in de veertien dagen af.” Ze is zelf in 2016 naar Lesbos geweest om daar vluchtelingen te helpen. “Toen ik terug kwam in Veenendaal, besefte ik dat hier ook vluchtelingen wonen die dringend onze hulp nodig hebben. Zo is het idee ontstaan om de nieuwkomers in contact te brengen met Veenendaalers.”

Google Translate

“Door dit contact oefenen Fares en zijn vrouw ook de Nederlandse taal”, vertelt Alicia. “Soms gebruiken we Google Translate als we er niet uitkomen.” Ook zij maakt kennis met nieuwe dingen. “We hebben al een paar keer een Syrische maaltijd gegeten. Dat is heel anders dan hoe wij het doen! Er is veel en lekker eten en het wordt mooi opgediend.”

Eigenwaarde

Momenteel zijn er vijftig gezinnen gekoppeld, maar er zijn nog meer aanmeldingen van statushouders. Annemarie wilt voor iedere statushouder een gastgezin. “Ze bloeien op, krijgen meer contacten, het Nederlands gaat vooruit en ze leren de cultuur van binnenuit kennen. Als ze geen Nederlanders leren kennen, dan blijft de taal op een bepaald niveau hangen, ze kunnen het niet alleen. Door contact neemt ook hun eigenwaarde toe.”

Verjaardag

“Laatst vierden deelnemers dat ze elkaar een jaar kenden. Ze zijn echt onderdeel geworden van elkaars leven. De nieuwkomers gaan zelfs mee naar de verjaardag van opa. Ook hoorde ik een keer: je hebt een stukje familie teruggegeven, want met vrienden of familie eet je en dat doe ik nu met mijn gastgezin. Door iets kleins te doen kun je iets heel groots betekenen, merken sommige Nederlanders weer. Dat zijn mooie dingen om te horen.”

Verrijking

Fares heeft inmiddels al zijn vriend Achmed enthousiast gemaakt. Die heeft zich nu ook ingeschreven om contact te krijgen met een Nederlands gezin. Alicia zou het ook zo aan andere Nederlanders aanraden. “We vinden het echt een verrijking van ons leven.”

Het Oranje Fonds steunt met € 13.500,=. Dat geld gaat naar personele- en vrijwilligerskosten en een ontmoetingsfeest.

Meer informatie over Netwerk voor Jou.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.