placeholder

‘De kleinkinderen waren allemaal trots op opa’

"We willen de eenzaamheid onder ouderen verminderen en hen weer het gevoel geven dat ze meetellen. Daarom maken we tv-programma's voor en door ouderen. Dat doen we onder meer door ze actief erop uit te nemen en dat vast te leggen. We delen hun verhalen en ervaringen.”

‘De kleinkinderen waren allemaal trots op opa’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Uithuizen
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
20.000,=

De uitzendingen van Samen in Beeld TV zijn onder andere te zien op interne kanalen van zorginstellingen in Uithuizen en Uithuizermeeden. “Soms kijken de bewoners samen naar de afleveringen. Ze komen dan weer onder de mensen en raken door de uitzendingen met elkaar aan de praat”, legt zakelijk leider Carin van de Wal uit. 

Terug in de tijd

Een van de kijkers is de 81-jarige Rinus Hollebrandse uit Roodeschool. “We zijn niet meer zo jong en de tv-programma’s van de moderne tijd gaan voor ons zo snel. Samen in Beeld TV richt zich speciaal op ouderen, zoals wij. Daarom kijken mijn vrouw en ik ernaar. In sommige programma’s ga je terug in de tijd. Ik geniet ervan."

Uitstapjes

“Artistiek leider Ina Spijk begon in 2012 met het mediaproject. We maken allerlei verschillende tv-programma’s. We nemen ouderen bijvoorbeeld mee naar activiteiten en bezienswaardigheden. Deze uitstapjes filmen we. De mensen komen weer in de benen en vinden het leuk dat ze erop uit zijn.”

Impact

Volgens Carin heeft het actief meenemen van de ouderen een ongelofelijke impact op hun bestaan. “We doorbreken hun vaste ritme. Alleen al door de vraag of ze willen meedoen. We zijn bijvoorbeeld met een gepensioneerde buschauffeur naar het busmuseum geweest. Hij vertelde honderduit over zijn loopbaan en de voertuigen. Op het eind vroegen we of hij op de bus wilde rijden. Dat vond hij eerst niet nodig, maar hij deed het uiteindelijk toch. Hij had de dag van zijn leven.”

Jongeren

“In een ander programma brengen we ouderen en jongeren met elkaar in contact. Dat levert bijzondere televisie op. Ze nemen onder toeziend oog van de camera een kijkje in elkaars leven. Ook gaan we met voorwerpen uit het verleden de straat op en vragen mensen wat het is. Verder maken we registraties van evenementen zodat mensen die niet zo mobiel zijn toch kunnen zien wat er speelt. We maken per jaar ongeveer 72 afleveringen.”

Zorgapp

Maar er zijn nog meer ideeën. “Er komt een zorgapp voor virtuele zorg op afstand. Onze programma’s zijn ook via die app te zien. Daardoor kunnen onze kijkers op ieder gewenst moment op ons kanaal afstemmen. En door leuke dingen op de tablet te zetten, verdwijnt de weerstand om het apparaat te gebruiken. Straks kunnen ze dus niet alleen beeldbellen voor een dagelijks praatje om te checken of alles in orde is, maar ook naar onze programma’s kijken.”

Herkenning

De mensen die meedoen worden na een uitzending vaak herkend. “En dan worden ze aangesproken. Ze raken dus weer met elkaar in gesprek.” Meneer Hollebrandse beaamt dat. Hij deed samen met zijn vrouw mee aan de kampeerspecial. “Toen de uitzending op tv was geweest, werd ik binnen een half uur al gebeld door mensen uit de buurt. Dat is natuurlijk prachtig!”

Trots

Hij vond het heel leuk om aan het programma mee te werken. “We gingen weer net zoals vroeger op vakantie met de fiets en de tent. De televisiewereld is een hele andere wereld voor ons. We zagen nu een keer hoe het achter de schermen gaat. Ik zou het zo weer doen”, zegt hij enthousiast. “We hebben de uitzending bekeken met onze kinderen en kleinkinderen. Ze waren allemaal trots op opa!”

Het Oranje Fonds steunt met € 20.000,= verspreid over drie jaar. De stichting gebruikt het geld onder meer voor de ontwikkeling van programma’s en activiteiten.

Meer informatie over Stichting Samen in Beeld.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.