placeholder

‘De kerk wordt als dorpshuis weer een ontmoetingsplaats’

“Met de kerk als dorpshuis hopen we een plek te realiseren waar mensen samenkomen. Niet alleen voor inwoners uit ons dorp, maar ook uit de omliggende kernen.” 

‘De kerk wordt als dorpshuis weer een ontmoetingsplaats’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Retranchement
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
35.000,=

“We zijn sinds enkele jaren de eigenaar en exploitant van de Nederlands Hervormde Kerk in Retranchement”, vertelt secretaris Peter de Koning van de Zeeuwse Stichting d'Ouwe Kerke. “We hebben de stichting speciaal in het leven geroepen om de kerk te behouden voor de gemeenschap. Dat is niet vanwege een geloofsovertuiging, maar om het een functie van een dorpsgebouw te geven. En daar zijn we nu mee bezig.” 

Uniek

De kerk heeft zijn religieuze functie al een tijd verloren. “Toch moeten mensen wennen aan het feit dat het geen kerk meer is en dat er nu allerlei activiteiten plaatsvinden. Ze moeten een bepaalde drempel over. Maar het is juist heel mooi dat de kerk als dorpshuis weer een ontmoetingsplaats wordt, net zoals het vroeger een plek was waar mensen samenkwamen.”

Verhuur

“We verhuren het pand en organiseren ook zelf activiteiten. Het monumentale pand wordt onder meer gebruikt door een mannenkoor, de quiltclub, de ouderensoos en een muziekvereniging. Verder zijn er koffieconcerten, lezingen, exposities en de gebruikelijke zaken als een kerstfair en de sinterklaasviering. Het is een unieke oplossing voor een leegstaande kerk.”

Toeristen

Peter hoopt in de zomermaanden ook veel toeristen te verwelkomen. “Retranchement is een klein maar levendig dorp met zo’n 350 inwoners. Het ligt direct aan de kust en vlakbij het Belgische Knokke. In de zomer zijn hier veel toeristen. In die maanden willen we dan ook veel activiteiten organiseren. Maar er komen ook concerten in de winter. Op die manier denken we dat dit gebouw nog een veel bredere functie kan krijgen. We willen proberen nog meer vertier te brengen.”

Inrichting

Maar de behoefte aan een andere inrichting is heel groot. “We willen andere meubels en nieuwe toiletten. Ook komt er een aanbouw die past bij het karakter van het gebouw. Die extra ruimte biedt nog meer mogelijkheden.” 

Gespreksstof

“Het interieur van het gebouw houden we praktisch hetzelfde. De unieke locatie levert altijd gespreksstof op. Dat is echt fantastisch. We willen de geschiedenis van het gebouw ook een plek geven. Het geld van het Oranje Fonds is een fantastische aanvulling. Het geeft mogelijkheden die je anders niet hebt. Zonder deze steun is het niet mogelijk om van de kerk een multifunctioneel dorpshuis te maken.” 

Tip

Peter adviseert initiatiefnemers van projecten vooral niet te aarzelen om een aanvraag voor financiële steun te doen. “Een aanvraag indienen is op zich niet zo moeilijk. Zet in ieder geval iets op dat toekomst heeft en wees in je aanvraag vooral concreet.” 

De stichting krijgt € 35.000,= voor de verbouwing en de realisatie van een multifunctionele aanbouw. 

Meer informatie over Stichting d'Ouwe Kerke.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.