placeholder

‘Als een dorpshuis verdwijnt, dan ben je het ook echt kwijt’

“In ons dorp verdwijnt alles. Het dorpshuis stond ook op de nominatie om gesloopt te worden, maar dat wilden we niet laten gebeuren. Als het eenmaal weg is, dan ben je het echt kwijt.”

‘Als een dorpshuis verdwijnt, dan ben je het ook echt kwijt’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Waterlandkerkje
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
40.000,=

In het dorp waar ongeveer 550 mensen wonen, is nu alleen een kerk, bistro en een krulbolbaan te vinden. “Daar is een soort clubhuis, maar er kunnen niet veel mensen tegelijk in. Het is gewoon zo zonde als het dorpshuis verdwijnt, want het is echt een prachtig gebouw. Het is meer dan 100 jaar oud. Er vonden altijd veel activiteiten plaats”, weet Cees. Hij woont al jaren in het Zeeuwse dorp.

Energie

“We hebben bij iedereen aangebeld om te vragen wat het dorpshuis voor hen betekent. Toen zeiden de meesten dat het pand moest blijven. Voor ons een reden om de mouwen op te stropen. We willen dat er weer mensen naartoe komen, dat er weer energie gaat stromen”, vertelt Ankie.

Renovatie

“We hopen dat er na de renovatie weer van alles gebeurt”, vult Cees aan. “Van wafels bakken, dansen tot toneelspelen. In het verleden speelden mensen ook kaartspellen en biljart. Je kunt hier ook feestjes geven. Voor een nobele prijs kun je een ruimte huren.”

Animo

Langzaamaan is er al meer bedrijvigheid in het pand. “Koffie drinken, samen koken en eten. Elke keer schuiven er meer mensen aan. En we willen dat deze dingen vaker gebeuren, want er is genoeg animo onder de ouderen of mensen die een beetje vereenzaamd zijn. Het groeit echt weer en dat is keileuk om te zien”, zegt Cees.

Bibliotheek

“Sinds we er zo aan trekken merk je dat de energie weer begint te stromen. Zo hadden we aan de muur een kleine bibliotheek waar mensen gratis boeken konden lenen. Al snel stonden er dozen met boeken naast. Inmiddels hebben we een grote boekenkast die door vrijwilligers is gemaakt.”

Metamorfose

Het gebouw krijgt een complete metamorfose. “Het lijkt nu een schuur met grote ramen, maar het moet aantrekkelijk zijn om hier binnen te komen.” Cees vult aan dat alles gelijkvloers wordt en de ingang wordt verbeterd. “Ook komen er tuindeuren, nieuwe toiletten en het plafond wordt aangepakt. We willen het functioneler en duurzamer maken. Eerst pakken we het gebouw van buiten aan en daarna gaan we binnen aan de slag. Alleen het podium blijft zoals het is.”

Kinderen

Ankie knikt bevestigend. “Het enige wat we willen is dat het dorpshuis weer klaar is voor gebruik. Ik hoop ook dat we straks weer meer kinderen op straat en in het dorpshuis zien. Sinds de school er niet meer is, hebben ze contacten in een ander dorp. Wij zorgen er nu voor dat er weer een plek is waar van alles kan gebeuren. En dan komt de rest vanzelf.”

Tip

Op de aanvraag voor financiële steun van het Oranje Fonds kreeg Ankie snel antwoord. “Dat gaf ons ontzettend veel power. Andere aanvragen vonden we soms zo moeilijk dat we met sommige zelfs zijn gestopt.”

Ze adviseert bij een project elkaars verschillen als voordeel te zien. “Je begint samen met één doel, maar gaandeweg ontdek je dat je allemaal verschillend bent. De uitdaging is om daar voordeel uit te halen. Als je beseft dat elk team verschillende karakters en kwaliteiten nodig heeft, wordt dat de kracht van je project.”

Het Oranje Fonds steunt de verbouwing met een bedrag van € 40.000,=.

Meer informatie over Stichting Beheer Dorpshuis Waterlandkerkje.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.