placeholder

‘In ons dorp proberen we elkaar te helpen’

“We helpen ouderen die de inkt in de printer niet kunnen verwisselen. Of oudere alleenstaande dames die met klusjes zitten die voorheen werden gedaan door hun man. Er zijn vrijwilligers die met de mensen naar het ziekenhuis gaan en boodschappen doen. Zo proberen we elkaar te helpen.”

‘In ons dorp proberen we elkaar te helpen’
Bekijk op de kaart
Locatie:
‘s Heer Hendrikskinderen
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
3500,=

Aan het woord is secretaris Jo Vanhommerig van de Vereniging Dorpsbelangen ’s-Heer Hendrikskinderen. Hij wil er alles aan doen om ouderen bij het Zeeuwse dorp te betrekken en hen te helpen.

Geïsoleerd

“Uit een enquête bleek dat ze zich soms geïsoleerd voelen. Tijdens een van de informatieavonden die we organiseerden om te kijken waar behoefte aan is, kwam het verzoek om oudere mensen meer digitaal wegwijs te maken. Zo zijn we begonnen met het digicafé waarbij vrijwillige digimaatjes met de deelnemers oefenen."

Ontspannen

Pieter Diepen (72) noemt het digicafé geweldig. “In een hele ontspannen sfeer kun je daar je probleem neerleggen. Ik werk sinds 1970 met computers, maar je loopt soms toch tegen problemen aan. Zeker met de iPad of Mac tegenwoordig. Dit soort initiatieven zijn heel belangrijk voor ‘s-Heer Hendrikskinderen.”

Contacten

Zelf woonde hij twintig jaar in het Zeeuwse dorp maar verhuisde naar het nabijgelegen Goes. Daar zijn lokaal veel mensen actief. “Ik heb de contacten in het dorp bewaard en denk juist graag mee aan initiatieven om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk in ’s-Heer Hendrikskinderen kunnen blijven wonen.”

Repaircafé

Onder de noemer ‘Samen doen is goed, groen en goedkoper’ ontstaan er allerlei initiatieven. “Er is een soort burenhulp in het dorp. Daarbij helpen de dorpsbewoners elkaar met allerlei klusjes, van de banden oppompen van de rollator tot het maken van een nieuwe stekker aan de stofzuiger. We willen daar met een repaircafé een vaste activiteit van maken”, vertelt de secretaris. “Want er is genoeg te doen.”

Verbindingen

“Voor ons dorp is het belangrijkste dat er verbindingen ontstaan. Dat we oog hebben voor elkaar, oog voor de zorg voor elkaar. Door cafés komen mensen met elkaar in contact. Het is soms heel gezellig. Iedereen komt aanlopen.”

Gesprek

“We zijn ook bezig met het organiseren van gesprekken tussen ouderen en jongeren. Deze groepen hebben nauwelijks contact met elkaar. Ouderen praten wel met hun kleinkinderen of kinderen uit de buurt, maar een echt gesprek hebben ze niet. In ‘het gesprek van de eeuw’ vertellen ouderen over vroeger en jongeren over wat hen beweegt. Zowel de ouderen als de jongeren zijn enthousiast.”

App

“Ook hebben we een app ontwikkeld waarop iedereen zijn hulp en hulpvraag kan plaatsen. Heeft iemand een machine nodig om het gazon te maaien, dan kan hij dat aangeven. Daarop krijgt hij een aanbod. Maar we melden ook wanneer er feestelijkheden zijn. Door de dorpsapp kunnen inwoners, organisaties en verenigingen meer betrokken zijn bij elkaar. Het is dus een app om elkaar op de hoogte te houden.”

Het Oranje Fonds draagt € 3500,= bij voor het digicafé en het opzetten van het repaircafé.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.