16-03-2022

Mogelijkheden voor steun voor initiatieven gericht op Oekraïense vluchtelingen in Nederland

Wij leven erg mee met alle mensen die getroffen zijn door de oorlog in Oekraïne. We volgen de ontwikkelingen en kijken ook naar wat wij als Oranje Fonds kunnen betekenen. 

placeholder

Wij zetten ons in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Dat doen wij onder andere door projecten te steunen die ervoor zorgen dat vluchtelingen mee kunnen doen in onze maatschappij. We willen dan ook benadrukken dat steunaanvragen van initiatieven die zich inzetten voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland van harte welkom zijn. Hierbij kan gedacht worden aan initiatieven die wekelijkse maaltijden organiseren om ontmoeting mogelijk te maken, projecten die maatjeskoppelingen maken, of die ervoor zorgen dat vluchtelingen terecht kunnen in een Nederlands huishouden en vanuit daar wegwijs worden gemaakt. De aanvragen kunnen zoals altijd via onze website ingediend worden en zullen waar mogelijk met voorrang worden behandeld. Om in aanmerking te komen voor steun gelden onze reguliere richtlijnen

Het Oranje Fonds is actief in het Koninkrijk der Nederlanden. Projecten die daarbuiten worden opgezet, bijvoorbeeld in Oekraïne, vallen buiten ons mandaat en kunnen wij niet steunen. Ook verlenen wij geen noodhulp, zoals bij het inzamelen van goederen. Dat is niet waar de kracht van onze organisatie ligt.   

We zijn op dit moment de samenwerking aan het opzoeken met andere fondsen, zodat we gezamenlijk op een laagdrempelige manier projecten kunnen helpen en aanvragen versneld kunnen afhandelen. We verwachten hier de komende dagen/weken meer hierover te kunnen communiceren.