Nieuw tv-programma brengt ouderen en gezinnen met kinderen samen

Er komt een nieuw prime time televisieprogramma op SBS6: ‘Mag Ik Jullie Oma/Opa Zijn?’. In dit programma worden gezinnen en ouderen die allebei behoefte hebben aan een bonusfamilie, aan elkaar gekoppeld.

Enerzijds omdat de ouderen graag meer gezelschap en (meer) kleinkinderen wensen, anderzijds omdat de gezinnen geen opa of oma meer hebben voor de kinderen. Het doel is dat beide partijen iets voor elkaar kunnen betekenen en dat het gemis van een kleinkind of een opa/oma draaglijker wordt op momenten als verjaardagen, kerstdagen en de weekenden. 

Zoektocht naar 'nieuwe familie'

In het programma wordt de oudere deelnemer eerst geportretteerd. Vervolgens mag hij (of zij) op basis van aanmeldingen kiezen welke gezinnen hij graag wil ontmoeten. Tijdens uitjes en afspraken tussen beide partijen zal blijken met welk gezin de beste klik ervaren wordt. Deze zoektocht gaat door – met maximaal 5 gezinnen – totdat er een goede match is en de toekomstige opa of oma kan spreken van een nieuwe famile.

Kortom: een sympathiek, integer en feel-good programma voor het hele gezin, waarin (eenzame) ouderen het heft in eigen hand nemen om het leven weer een nieuwe impuls te geven en daarbij daadwerkelijk iets kunnen betekenen voor een ander. Het programma komt voort uit de succesvolle trend om kinderen en/of studenten met ouderen te verbinden.

Verloop programma 

In elke aflevering volgen we de zoektocht van één opa of oma die een selectie mag maken van alle gezinnen die zich aangemeld hebben voor het programma. Dit zijn gezinnen die door bijvoorbeeld een scheiding of een overlijden geen grootouders hebben voor de kleinkinderen, maar daar wel behoefte aan hebben. De oudere deelnemer mag aangeven welke van deze gezinnen hij beter wil leren kennen door middel van uitjes, die gebaseerd zijn op wensen van beide kanten. Is opa heel sportief maar nog nooit naar een voetbalwedstrijd in de Arena geweest? Of wil een kleinkind graag leren schaatsen, maar heeft het hiervoor de hand van oma nodig? Wil oma dolgraag een rondvaart maken door Amsterdam of een weekendje naar Parijs? Alles is mogelijk. 

Waar nodig zal het team van I Care Producties deze gewenste uitjes organiseren (en vergoeden), maar het is ook mogelijk dat de opa’s, oma's en gezinnen zelf een plan van aanpak maken om bijvoorbeeld een dagje mee te lopen binnen het gezin. Ze kunnen samen de kinderen naar school brengen, een taart bakken voor bij de koffie of ‘s avonds de kleinkinderen voorlezen. Uiteraard worden alle uitjes en afspraken zorgvuldig begeleid en vooraf goedgekeurd door de betrokken partijen. Het doel is dat opa of oma één gezin vindt waar beide partijen elkaar zo veel kunnen bieden, dat er sprake is van een ‘nieuwe familie’.

Profiel oudere deelnemer 

De oudere deelnemer is 60 jaar of ouder, is dermate mobiel dat uitjes/activiteiten buiten de deur geen grote uitdaging zijn, en hij/zij staat open voor nieuwe ontmoetingen. Door overlijden, scheiding, afstand of emigratie heeft de persoon geen tot weinig contact (meer) met familieleden, of in elk geval zodanig weinig dat de behoefte aan (meer) kleinkinderen erg groot is. 

Tijdsbestek

Voorafgaand aan de eventuele koppelpoging vinden er vrijblijvend telefoongesprekken plaats met de redactie om alle mogelijkheden door te nemen. Dan volgt een persoonlijk gesprek bij de deelnemer thuis om kennis te maken en alle wensen voor de opnames en voorkeuren van de gezinnen te bespreken. Zodra de redactie beslist om over te gaan tot opnames, wordt er een afspraak gemaakt om met de presentator een interview te filmen.
Vervolgens vinden er 2 tot 3 afspraken plaats met de gekozen gezinnen. De afspraken vinden plaats binnen dezelfde week, en worden in samenspraak gepland (afhankelijk van de wensen van beide partijen). De afspraken worden gefilmd door een professionele cameraploeg. Deze opnames vinden plaats in oktober.

Aanmelden?

Heeft u interesse om mee te werken aan dit programma? Meld u aan via redactie@icp.nl.

Samen Ouder

Het programma Samen Ouder, opgezet door het Oranje Fonds, richt zich op het betrekken van ouderen bij de samenleving waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van hun eigen kracht en mogelijkheden. Lees hier meer.