Koningin Máxima bezoekt De Tussenvoorziening in Utrecht

Uitzicht op een toekomst door De Tussenvoorziening

“Ik raakte werkloos en gleed steeds verder af. Dankzij De Tussenvoorziening heb ik weer een dak boven mijn hoofd en structuur in mijn leven.” Koningin Máxima luistert aandachtig naar het verhaal van bewoner Harrold. De beschermvrouwe van het Oranje Fonds kwam onverwachts langs bij de crisisopvang in Utrecht.

De cliënten en medewerkers waren aangenaam verrast door het spontane bezoek aan de stichting die mensen in een kwetsbare situatie opvang en woon- en financiële begeleiding biedt. Met praktische hulp en steun krijgen ze hun leven weer op orde.

Koningin Máxima vroeg aan de werkloze hartpatiënt Anwar wat voor hulp hij krijgt. “De mensen hier pakken aan wat opgelost moet worden. Bij mij ging het om woonruimte.”

Gesprekken

De Koningin kreeg niet alleen een rondleiding, maar sprak onder meer met directeur Jules van Dam en begeleiders. Vol interesse nam de Koningin deel aan gesprekken over armoede, schulden en dakloosheid. Volgens de beschermvrouwe is financiële zelfredzaamheid erg belangrijk. Net als snel ingrijpen en oplossingen voor de langere termijn, aldus Van Dam.

Gezinnen

Wanneer de Koningin begint over kinderen, gaat het al snel over de speciale aandacht voor gezinnen. “Een 8-jarig kind dat bij ons komt, heeft al zeven traumatische ervaringen achter de rug”, weet clustermanager Guusta van der Zwaart. Daarom krijgen zowel de ouder als het kind een begeleider. 

Een van die kinderen vertelde aan Koningin Máxima dat hij met een kinderwerker onder meer spelletjes deed. “Ze stelde dan heel veel vragen. Daar werd ik heel moe van.” Daarop maakte de Koningin een grapje. “U bent goed in grapjes maken”, reageerde het 9-jarige jongetje lachend. Hij woont voor de tweede keer in een tijdelijke woning. Daarna vertrekt het gezin naar een eigen huis. 

Ook wonen elders in het pand onder de noemer ‘mixed wonen’ veertig cliënten en reguliere huurders door elkaar. De ‘gewone’ huurders treden op als maatje. “Ze moeten buren zijn, geen hulpverleners”, legt Van Dam uit. “We willen zo een prettige gemeenschap creëren.” 

Armoedecoalitie Utrecht

Van Dam is tevens de initiatiefnemer van Armoedecoalitie Utrecht, een samenwerking van maatschappelijke organisaties. Het doel is simpel: gezamenlijk armoede bestrijden en sociale uitsluiting tegengaan. Een van de middelen is de 2-jarige opleiding tot Ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting (Edasu).

Koningin Máxima is onder de indruk van het initiatief waarbij mensen die van jongs af aan in armoede leven, de kans krijgen hun ervaring te gebruiken om lotgenoten te helpen. “Zij beseffen wat het is om arm te zijn. Ze kunnen de kloof tussen hulpverleners en cliënten overbruggen”, meent projectleider Edwin Peters. 

Erkend diploma

Wanneer de Koningin in gesprek raakt met enkele studenten, glunderen de leerlingen als de beschermvrouwe het heeft over het erkende diploma. Vragend naar hun achtergrond komt Koningin Máxima erachter dat een van hen vroeger altijd in een leugen leefde om erbij te horen.

“Als je voor een dubbeltje bent geboren, word je nooit een kwartje. Dat is mij ingeprent, maar ik accepteer dat niet”, vertelt een docente. Haar collega knikt bevestigend. “Wie niet rijk is, moet slim zijn!”

Het Oranje Fonds hoopt dat deze initiatieven dienen als voorbeeld voor andere maatschappelijke organisaties. In april start een programma waarbinnen bestaande sociale initiatieven worden versterkt en innovatieve projecten aangejaagd. Zo stimuleert het Fonds dat er meer en betere oplossingen uit de samenleving komen om de oorzaken van armoede duurzaam aan te pakken.