Indrukwekkend en emotioneel bezoek koningin Máxima aan YETS Foundation

Joelende jongeren, een trotse oprichter en tranen van ontroering. Koningin Máxima bracht een bijzonder werkbezoek aan YETS Foundation in Schiedam.

YETS won dit jaar een Appeltje van Oranje. De stichting geeft jongeren uit gebroken gezinnen en slechte buurten een steuntje in de rug. Peter Ottens, die professioneel profbasketballer was in de VS, kreeg naar eigen zeggen altijd alle liefde en kansen thuis om zijn droom na te jagen. Hij wilde hetzelfde voor kwetsbare jongeren in Nederland en richtte YETS Foundation op: een plek waar iedereen welkom is, zich thuis voelt en respect heeft voor elkaar.

De coaches van YETS zien zichzelf niet alleen als begeleiders, maar willen de jongeren ook discipline bijbrengen. Zowel binnen als buiten de lijnen van het basketbalveld. Dat deze aanpak succesvol is, bleek wel toen acht jongeren tijdens het koninklijke bezoek hun verhaal deden. Een van de jongeren vertelde over de sleutelrol die Peter Ottens had vervuld in zijn leven. Hoe zijn coach hem weghield bij foute vrienden en bleef motiveren om door te gaan op het rechte pad.

Ottens schoot vol en zocht steun op de schouder van een medecoach. Koningin Máxima hield het even later ook niet droog. Het was een veelzeggend beeld. Vanaf de oprichting van YETS wilde Peter Ottens een veilig en hecht familiegevoel creëren voor de jongeren. Dat dit ook echt gelukt is, moet hem enorm trots maken.

Lees hier hoe de jongeren van YETS de uitreiking van de Appeltjes van Oranje beleefden.

Foto © Bart Homburg