‘Het kleinste gebaar is meer waard dan de beste bedoelingen’

‘Het kleinste gebaar is meer waard dan de beste bedoelingen’, luidt een inspirerende uitspraak van Kalil Gibran, die op dit moment te zien is in onze passage van 50 meter lang in winkelcentrum Hoog Catharijne, een doorgang voor duizenden reizigers van en naar Station Utrecht Centraal.

Waarom die uitspraak juist daar hangt? Onlangs verzuchtten twee van mijn collega’s binnen het Oranje Fonds dat er zo veel negatief nieuws te horen is, maar dat we voorbij gaan aan wat er voor mooie dingen gebeuren in Nederland. Waar zijn de positieve verhalen van al die mensen die voor een ander klaarstaan?

Samen met topfotograaf Remko de Waal verzamelden we beelden van bijzonder sociale projecten, kandidaten voor de verkiezing van de Appeltjes van Oranje, die jaarlijks door de Koning of Koningin worden uitgereikt. De beelden laten zien hoe vrijwilligers zich met passie inzetten voor oudere mensen die eenzaam zijn, gezinnen die in armoede leven, kwetsbare jongeren die een toekomst zoeken, vluchtelingen die steun nodig hebben om mee te kunnen doen.

Het resultaat is een galerij van beelden, afgewisseld met aansprekende quotes. Woensdag 1 mei heb ik deze galerij, het ‘Sociaalste Straatje van Nederland’, geopend. Dat deed ik samen met een voorbijganger die net van huis kwam en op weg was naar de trein. Hij moest even acclimatiseren, deed zijn oortjes uit. We wisselden wat gedachten uit en onthulden samen de tekst van het Sociaalste Straatje van Nederland. Er werd geklapt. Daarna vervolgde hij zijn weg naar het werk.

Speciaal voor de opening waren ook vijf dames aanwezig die complimenten uitdeelden aan de voorbijgangers in dit straatje, die dit op hun beurt glimlachend in ontvangst namen. Ik kreeg er ook eentje: ‘Je straalt van inspiratie’. Dat voelde ook zo. Ik was trots op mijn collega’s en op de projecten en programma’s die we mogen steunen. En ik realiseer me hoe eenvoudig het eigenlijk is om iets goeds, iets positief voor een ander te doen. Zelfs door een simpel compliment te geven over iets wat je in een ander ziet.

Ook Remko, de fotograaf van de beelden, kwam een kijkje nemen. Hij legde uit hoe enorm het maken van de serie hem geïnspireerd had. Prachtige momenten van prachtige mensen. Als we de kans hadden, zouden we wel 100.000 foto’s willen laten zien van gewone dingen die het nieuws nooit halen. Zo willen wij als Oranje Fonds de spotlight zetten op alle mooie dingen die in ons land gebeuren: heel veel mensen staan voor elkaar klaar. Dat verdient aandacht. Daar mogen we bij stil staan. Dingen die vrijwilligers doen, die vaak niet zo zichtbaar zijn, maar van onschatbaar belang.

Want een samenleving kan niet functioneren zonder mensen die klaar staan voor anderen. Dat kan door een sociaal project te starten om mensen te betrekken die weinig contact hebben. Het kan al door op het perron je telefoon even los te laten tijdens het wachten en gewoon iemand eens vriendelijk aan te spreken. Wie weet is het iemand die minder contact heeft. Hoe leuk is dat. En reken maar dat hij of zij dat moment later met een ander zal delen!

Er kwam ook pers lang, onder meer van het AD en RTV Utrecht, waarvan ik om 06.35 al de radio aan de telefoon had. En je zag dat vrijwel iedereen die in de minuut dat ze door het straatje liepen, opkeken of even stil bleven staan om een foto of tekst tot zich door te laten dringen. Zich te laten inspireren. Want dat is de bedoeling. Spontaan heb ik ook burgemeester Van Zanen een berichtje gestuurd om hem uit te nodigen het straatje te komen bewonderen in het hart van Nederland, zijn stad. Hij kwam binnen twee uur, was aangenaam verrast en poseerde voor een paar foto’s, zelfs mét de ambtsketen! Een eenvoudig gebaar om iets voor een ander te doen. In dit geval voor ons. Dat gaf me enorm veel plezier.

Een gebaar dat ook illustreert dat als we er allemaal voor elkaar zijn, niemand er alleen voor staat. Een wereld waaraan iedereen mee kan doen. Zo’n verbonden land, zo’n koninkrijk is waar we als Oranje Fonds van dromen. We zetten ons daar elke dag actief voor in, samen met onze partners, zoals de Nationale Postcode Loterij en de Nederlandse Loterij. Onze steun bestaat uit het delen van kennis en netwerken, en soms ook uit financiële steun aan sociale projecten die het verschil maken voor mensen die het nodig hebben. Doet u ook mee?

Peter Douwes
Directeur Oranje Fonds